Hoe leven walvissen van krill?

Hoe kan een enorm dier als de blauwe vinvis genoeg voedsel halen uit het piepkleine krill?

whale krill DK

Krill bestaat uit garnaalachtige diertjes, en de grootste soorten zijn niet langer dan zeven centimeter. De blauwe vinvis, het grootste dier aller tijden, kan ervan leven doordat krill in kilometerslange formaties leeft, en de walvissen hebben een efficiënte methode ontwikkeld om de beestjes op te slurpen.

Blauwe vinvis jaagt efficiënt

Uit onderzoek blijkt dat er in een kubieke meter zeewater soms liefst 770.000 krilldiertjes zitten. Dankzij zijn jachtmethode kan de blauwe vinvis ruim twee ton krill opslokken, waaruit hij zeker 1000 keer zo veel energie haalt als hij voor de jacht nodig heeft.

Krill ca. 7 cm

Mede door deze hoge efficiëntie zijn de walvissen nu ruim 30 meter lang en kunnen ze een gewicht van meer dan 150 ton hebben.

Volgens veel deskundigen spoort de blauwe vinvis het krill op met behulp van echolocatie. Vervolgens zwemt de walvis met hoge snelheid een krillformatie in, waarna hij abrupt zijn bek opent. Zo ontstaat er onderdruk en wordt het krill zijn bek in gezogen.

Vinvis vangt krill met onderdruk in het water

Bij het jagen zwemt de blauwe vinvis bliksemsnel een krillformatie in. Met zijn kaken creëert hij onderdruk, en het krill verdwijnt in zijn bek.

  1. De walvis zwemt met hoge snelheid een krillformatie in.

  2. Hij spert razendsnel zijn bek met zijn vijf meter lange kaken open, waardoor er onderdruk ontstaat.

  3. Zo’n 80 kubieke meter water met krill stroomt zijn bek in, waarvan de onderkant elastisch is en uitzet.

  4. Als hij genoeg water binnengekregen heeft, klapt zijn onderkaak dicht.

  5. De walvis filtert met zijn baleinen en tong het krill uit het water.