Orka's vallen een school potvissen aan

Voor het eerst heeft een onderwaterfotograaf een gevecht tussen twee van de grootste roofdieren op aarde gefilmd. Hoewel een potvis met één klap van zijn staart de rug van een orka kan breken, laten de zwart-witte roofdieren zich niet afschrikken.

Spækhugger angriber

Unieke video van vechtende orka's en potvissen

Shawn Heinrichs, onderwaterfotograaf en oprichter van Blue Sphere Media, heeft als eerste een aanval van een groep orka's op een school potvissen op video vastgelegd.

Gewoonlijk jagen orka's in teamverband op jonge potvissen. Maar in zeldzame gevallen kunnen hongerige orka's ook samen met soortgenoten de aanval inzetten op volwassen potvissen.

Samen sta je sterker tegen een orka

Als de potvissen de groep orka's dreigend naderbij zien komen, wordt de gemeenschapszin in de grote beesten wakker.

De verspreid zwemmende potvissen zoeken elkaar razendsnel op en groeperen zich in een bloemvormige formatie die wel 'margriet' wordt genoemd. Kalveren en zwakke dieren zwemmen in het midden, beschermd door hun soortgenoten aan de buitenkant.

De potvissen proberen de orka's weg te slaan met hun sterke staartvinnen. Eén klap van de staart van een potvis kan de rug van een orka breken.

Orka's moeten oppassen voor potvissen

Een aanval op een volwassen potvis is voor een orka een levensgevaarlijke onderneming. De potvis is groot, sterk en snel en gaat een gevecht niet uit de weg. Lees hier meer over de vechtjas van de zee: