Shutterstock
Orka

Bekijk de video: Orka’s vallen grootste haai van de zee aan

De afgelopen maanden hebben orka’s voor de kust van Noord-Amerika en Europa zich vreemd gedragen. Onlangs legden duikers op een zeesafari twee orka’s vast die prooien vingen waarvan niet bekend was dat ze erop jaagden.

Het grootste roofdier van de oceaan gedraagt zich dezer dagen merkwaardig.

In mei en juni doken er verschillende video’s op van orka’s die schepen aanvielen, waaronder een jacht van 7 ton bij de Schotse Shetlandeilanden en een zeilboot bij Gibraltar.

En dit nieuwe gedrag van orka’s lijkt ook slecht nieuws te zijn voor sommige andere zwaargewichten van de zee, zoals een recente video laat zien.

Tijdens een zeesafari in de Golf van Californië eerder dit jaar maakte CEO James Moskito van Ocean Safaris een bijzondere opname van een aanval van een orka.

Grootste haaiensoort is weerloos tegen orka’s

Moskito zegt dat hij een walvishaai zag bij het wateroppervlak, en hij zwom erop af.

Toen hij binnen 2 meter van de volwassen walvishaai was, die circa 8 meter lang was, zag hij plotseling twee orka’s.

De zwart-witte dolfijnen vielen de walvishaai aan en beten hem in zijn achterlijf. Op de video is duidelijk te zien hoe het bloed uit de haai stroomt terwijl een van de orka’s zijn lever verschalkt.

De orka heeft blijkbaar zijn honger gestild en zwemt naar het oppervlak, terwijl de haai in de diepte verdwijnt.

‘Ik neem aan dat hij gestorven is,’ zegt Moskito tegen LiveScience. ‘Het was in een paar seconden voorbij.’

Kijk hier hoe orka’s de walvishaai doden

Video

Toeristen zien bijzondere aanval twee keer achter elkaar

Walvishaaien zijn in deze tijd de grootste haaiensoort. Het grootst bekende exemplaar is bijna 19 meter lang.

Ter vergelijking: de grootste orka die ooit gemeten is, was nog geen 10 meter.

De video lijkt het eerste gedocumenteerde geval te zijn van orka’s die een gezonde volwassen walvishaai aanvallen en ervan eten. Tot nu toe namen wetenschappers aan dat de roofdolfijn alleen gewonde walvishaaien en jonge vissen aanviel.

James Moskito en zijn zeetoeristen kregen die dag in april niet alleen een uniek kijkje in de voedselketen van de oceaan: ze zagen het zelfs twee keer.

Kort nadat Moskito de video had gemaakt, zag hij vanaf de boot hoe orka’s een andere walvishaai aanvielen. Toen ze daar aankwamen, zag het safariteam ‘een walvishaai spartelen aan het oppervlak, terwijl een orka zich erin had vastgebeten’.

Moskito herkende een van de dolfijnen die bij beide aanvallen betrokken was: Montezuma.

‘Hij was niet bij zijn normale groep en leek het initiatief tot de aanvallen te hebben genomen, hoewel op de video een vrouwtje te zien is dat bijt, geen mannetje,’ zegt Moskito.

Volgens marien biologen hebben de orka’s blijkbaar ontdekt dat de lever van haaien zeer voedzaam is.

Het orgaan is ook makkelijk te pakken te krijgen, omdat het naar het oppervlak drijft als de roofdolfijnen het eenmaal uit het haaienlijf hebben gescheurd – in tegenstelling tot sommige andere organen, die zinken.