Walvissen

Bultrug

Walvissen zijn de reuzen van de zee

De grootste walvis ter wereld is de blauwe vinvis, die ook het op een na grootste dier op aarde ooit is. De enige die hem overtreft, is de ichthyosaurus, die 240 miljoen jaar geleden leefde. Bij de blauwe vinvis is het vrouwtje over het algemeen groter dan het mannetje. Het dier kan 33 tot 34 meter lang worden en tot 180 ton wegen. Op de Noorse Lofoten kun je orka’s zien en bij IJsland komen dwergvinvissen voor. In Nederland worden bij IJmuiden en in het Marsdiep geregeld bruinvissen en een enkele bultrug waargenomen. Wil je meer bultruggen zien, of zelfs blauwe vinvissen, dan moet je afreizen naar bijvoorbeeld Californië, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland.

Hoeveel soorten walvissen zijn er?

Walvissen worden onderverdeeld in twee categorieën: baleinwalvissen en tandwalvissen. Er zijn 11 walvissoorten in de categorie baleinwalvissen, waaronder de blauwe vinvis en de bultrug. Baleinwalvissen hebben geen tanden, maar zogeheten baleinen – vandaar de naam. De baleinen bestaan uit honderden parallelle hoornen plaatjes en worden gebruikt om visjes en krabbetjes uit het water te filteren. In tegenstelling tot de baleinwalvissen telt de categorie tandwalvissen maar liefst 70 walvissoorten, waaronder de narwal, de potvis en de orka.

blauwe vinvis

©

Wat eten walvissen?

Wat de diverse walvissoorten eten, verschilt sterk. Baleinwalvissen eten krill en kleine visjes, terwijl tandwalvissen leven van grotere vissen en inktvis. Orka’s hebben een gevarieerder menu, dat onder meer bestaat uit zeehonden, haaien, zeekoeien en zeevogels. De grootste tandwalvis, de potvis, houdt het echter bij vis en inktvis.

Orka jaagt op zeeleeuwen.

©
Bladzijde 1 / 2