Welke vis is de snelste op aarde?
Waarom zwemmen sommige vissen harder dan andere – en welke kan het hardst?

Het is lastig te zeggen welke vis precies de snelste is en hoe hard die dan gaat, maar een van de hoogste metingen ligt rond de 75 km/h – van een tonijn.
Vissen bewegen zich voort door met hun lichaam of met hun vinnen een achterwaartse druk in het water te geven. Bij de meeste vissen lopen grote zwemspieren over de lengte van hun lijf. Als ze daarmee golfbewegingen maken, van kop tot staart, creëren ze druk. De beweging ontstaat doordat ze hun spieren samentrekken en dan weer ontspannen. Hoe groter de kracht die de spieren kunnen leveren, en hoe sneller de golfbewegingen herhaald kunnen worden, des te sneller de vis kan zwemmen.
Sommige vissen maken vrij grote golfbewegingen, zoals palingen. Daardoor zwemmen ze relatief langzaam. Bij snelle vissen, zoals de haring, zijn de golven voor in hun lijf klein en worden ze groter naar achteren toe. Bij de allersnelste vissen, zoals de zwaardvis, voltrekken de golfbewegingen zich alleen in het achterste deel van het lijf. Als deze vissen de vaart erin hebben, bewegen bijna alleen de staartaanzet en de staartvin.
Lijf is gemaakt voor snelheid
De tonijn heeft het perfecte lijf. Het gestroomlijnde ontwerp vermindert de waterweerstand en maakt extreme snelheden mogelijk.
Een strak en stevig lijf geeft minimale waterweerstand.
Kuiltjes in het lijf trekken de vinnen naar het lijf toe en maken de waterweerstand kleiner.
Lange staartvin als een zeil vermindert de turbulentie in het water.
De smalle staartaanzet maakt de waterweerstand minder als de staart uitslaat.
Witte, glycogeenhoudende spieren maken korte, explosieve manoeuvres mogelijk.