Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er is een vis gespot op 8.178 meter diepte, in de Marianentrog. Hij mag zich nu officieel de diepst levende vis op aarde noemen.

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON
Dieren - Vissen

Spookvis is beste duiker van de zee

Er is een vis gespot op 8178 meter diepte in de Marianentrog. Hij heeft nu officieel de titel van diepst levende vis op aarde.

Een geringe lengte van twee keer een sigaar en zo’n dunne huid dat je de lever erdoorheen kunt zien. De diepst in zee levende vis oogt niet bepaald als een robuust wezen dat de enorme druk van het water op 8000 meter diepte aankan.

Toch is deze Pseudoliparis swirei – een zogeheten slakdolf – nu officieel verkozen tot de diepst levende vis ter wereld. Dat gebeurde nadat onderzoekers de soort hadden bestudeerd en benoemd op basis van in de Marianentrog aangetroffen exemplaren.

De vis werd in 2014 al op onvoorstelbare diepten waargenomen en versloeg toen officieus de eerdere recordhouder, die eveneens tot de slakdolven behoorde.

Om de nieuwe slakdolf een officiële naam en titel te kunnen geven, moesten de verzamelde exemplaren van de vis eerst worden geanalyseerd. Nu dat is gebeurd, is de vis officieel de nieuwe titelhouder.

Onlangs filmde een Japanse diepzeemissie een groep slakdolven op 8178 meter diepte in de Marianentrog. Een wereldrecord.

Hoewel de diepste plek in zee nog bijna 3 kilometer verder naar beneden is, is het volgens marien biologen onwaarschijnlijk dat we ooit vissen zullen aantreffen op veel grotere diepte dan de Pseudoliparis swirei.

De reden is dat de druk daar zo groot is dat de chemische verbindingen in het lichaam van de vissen geen stand zouden houden. De eiwitten in de vis zouden onder andere uit elkaar worden getrokken.

Lees ook:

De grote pieterman
Vissen

De grote pieterman: de giftigste vis van onze wateren

4 minuten
De blauwe vinvis duikt.
Walvissen

Blauwe vinvis is verwant aan de eland

9 minuten
Fisherman
Vissen

Bijten de vissen beter als het regent?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg