Er is een vis gespot op 8.178 meter diepte, in de Marianentrog. Hij mag zich nu officieel de diepst levende vis op aarde noemen. 

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Spookvis is beste duiker van de zee

Er is een vis gespot op 8178 meter diepte in de Marianentrog. Hij heeft nu officieel de titel van diepst levende vis op aarde.

2 maart 2018 door Jakob Mikael Espersen

Een geringe lengte van twee keer een sigaar en zo’n dunne huid dat je de lever erdoorheen kunt zien. De diepst in zee levende vis oogt niet bepaald als een robuust wezen dat de enorme druk van het water op 8000 meter diepte aankan.

Toch is deze Pseudoliparis swirei – een zogeheten slakdolf – nu officieel verkozen tot de diepst levende vis ter wereld. Dat gebeurde nadat onderzoekers de soort hadden bestudeerd en benoemd op basis van in de Marianentrog aangetroffen exemplaren.

De vis werd in 2014 al op onvoorstelbare diepten waargenomen en versloeg toen officieus de eerdere recordhouder, die eveneens tot de slakdolven behoorde.

Om de nieuwe slakdolf een officiële naam en titel te kunnen geven, moesten de verzamelde exemplaren van de vis eerst worden geanalyseerd. Nu dat is gebeurd, is de vis officieel de nieuwe titelhouder. 

Onlangs filmde een Japanse diepzeemissie een groep slakdolven op 8178 meter diepte in de Marianentrog. Een wereldrecord.

Hoewel de diepste plek in zee nog bijna 3 kilometer verder naar beneden is, is het volgens marien biologen onwaarschijnlijk dat we ooit vissen zullen aantreffen op veel grotere diepte dan de Pseudoliparis swirei. 

De reden is dat de druk daar zo groot is dat de chemische verbindingen in het lichaam van de vissen geen stand zouden houden. De eiwitten in de vis zouden onder andere uit elkaar worden getrokken. 

SLAKDOLF KAN ENORME DRUK AAN

  • Naam: Pseudoliparis swirei.
  • Waargenomen diepte: 8178¨meter. 500 meter dieper dan de vorige recordhouder.
  • Druk van het water op de vis: Vergelijkbaar met die van een olifant op je duim.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: