Shutterstock
Närbild av en fisk

Meeste vissen op aarde kunnen vermoedelijk praten: Luister naar hun stemmen

Een onderzoek wijst uit dat tot twee derde van de vissoorten op aarde met elkaar praat via geluiden. En onderzoekers denken te weten waar de gesprekken over gaan.

Er gebeurt veel meer onder de golvende zeespiegel dan we beseffen.

Dat blijkt uit een studie, waarin onderzoekers van Cornell University in New York ontdekten dat de meeste vissen op aarde waarschijnlijk met elkaar kunnen praten door middel van geluid.

Ook blijkt dat sommige vissoorten dat waarschijnlijk al meer dan 155 miljoen jaar doen.

VIDEO: Hoor de West-Amerikaanse bootsmanvis brommen

Twee op de drie vissen kletsen

De wetenschap weet al lang dat sommige vissen, zoals de West-Amerikaanse bootsmanvis, geluiden maken. Maar het is nieuw dat de meeste vissen kunnen kletsen met behulp van akoestische communicatie.

In hun studie keken de onderzoekers naar een groep straalvinnige vissen, die circa 99 procent van de vissoorten op aarde uitmaken.

De onderzoekers stelden vast dat twee derde van de straalvinnige vissen het vermogen heeft om geluiden te maken. Eerder dachten ze dat het maar een vijfde was.

Door de stamboom van de vis na te gaan concludeerden de onderzoekers ook dat het vermogen om geluiden te maken in miljoenen jaren wel 33 keer is ontstaan. Dat toont volgens hen aan dat het een belangrijke eigenschap is bij zeedieren.

VIDEO: Luister naar het oreren van de eekhoornvis

Vissen praten over seks

De conclusies van de studie zijn onder meer gebaseerd op eerdere onderwateropnamen, de anatomie van de vis en oude onderzoeken.

Op basis hiervan konden de onderzoekers precies bepalen welke speciale fysieke hulpmiddelen straalvinnige vissen nodig hebben om geluid te kunnen maken – zonder stembanden welteverstaan.

Een van de belangrijkste hulpmiddelen is een stel spieren die zich snel kunnen samentrekken rond de zogeheten zwemblaas: een zak met twee klieren die boven in de buikholte zit en die ervoor zorgt dat de vis niet naar de bodem zakt.

Close-up van drie zwemblazen

De zwemblaas is een soort ballon vol gassen die boven in de buikholte van de vis zit en regelt hoe hoog de vis zich in het water bevindt. De spieren rond de zwemblaas blijken cruciaal te zijn voor het maken van geluiden. Op de foto zie je drie zwemblazen.

© Shutterstock

Een ander hulpmiddel is het gebit: sommige vissen knarsetanden bij wijze van onderonsje.

Waar ze het over hebben, denken de onderzoekers wel te weten. Ze sluiten aan bij enkele van onze eigen favoriete onderwerpen: eten, seks en territoria.