Per jaar belandt er 90 miljoen ton vis in de netten van vissers – maar zo’n 40 procent daarvan is bijvangst en wordt teruggegooid. Dat is 38 miljoen ton vis die gewond of dood overboord wordt gegooid.
De oplossing voor dit probleem is mogelijk heel eenvoudig: een internationaal onderzoeksteam concludeerde dat vissers de bijvangst met 63 procent kunnen terugdringen door groene ledlampjes in hun visnetten aan te brengen.
Een gunstig neveneffect is dat de vissers de vangst 57 procent sneller kunnen verwerken, want de netten zijn gemakkelijker neer te laten en weer op te halen.
Een verrassend resultaat
De methode wordt al zo’n 10 jaar door vissers gebruikt, omdat bekend is dat groen licht zeeschildpadden afschrikt. Maar het volledige effect was nog nooit wetenschappelijk onderzocht.
De onderzoekers testten de methode op 28 paar visnetten voor de kust van de Stille Oceaan bij de Mexicaanse staat Baja California Sur.
De lampjes werden met 10 meter tussenruimte in een van beide netten geplaatst, waarna het verlichte en het onverlichte net konden worden vergeleken.
Tot verrassing van de wetenschappers bleek dat de verlichte netten 51 procent minder schildpadden vingen, maar ook 95 procent minder haaien en roggen, 81 procent minder inktvissen en 48 procent minder ongewenste vissen met veel graten. Die zijn zelden gewild bij vissers, want ze verkopen slecht.