Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Het grote zeebanket

Rare zeewezens en hongerige roofdieren komen elke nacht op uit het diepe voor een groot feestmaal. Ze hebben plankton op het menu – en elkaar.

Magnus Lundgren

Schippertje heeft geen zin om zelf te varen

In de diepte kan er veel tijd tussen twee maaltijden in zitten, dus de krachten worden voor de jacht gespaard. Het schippertje, een inktvis, gaat daarom op een kwal zitten en lift mee naar boven. Want bij de zeespiegel vindt het banket plaats.

Magnus Lundgren

Planktonædende kæmpe

Djævlerokken har et vingefang på over syv meter og er nært beslægtet med hajen. På trods af det lever kæmpefisken udelukkende af småfisk og plankton, som den filtrerer ind gennem sin store mund.

Magnus Lundgren

Klauwen met kartels spietsen visjes

Zoals de sprinkhaan knielt, zo vouwt de bidsprinkhaankreeft zijn voorpoten samen. Een nietsvermoedend prooidier dat voorbij zwemt, is voordat hij er erg in heeft gespietst op de klauwen van het roofdier, dat hem aan flarden rijt.

Magnus Lundgren

Vijanden kijken dwars door visje heen

Je kunt je moeilijk verstoppen in zee, dus de beste camouflage is in sommige gevallen totale doorzichtigheid. De huid van deze jonge doktersvis is daarom zo dun dat je er dwars doorheen kijkt – tot in zijn hersenen aan toe.

Magnus Lundgren

Plankton als toetje

De kleine vliegende vis kan er rustig op los vreten, want al staat plankton op het menu van veel roofvissen, zie de diertjes maar eens te vangen. Met speciale vinnen kan deze vis grote einden boven het water vliegen, ver buiten het bereik van roofdieren.

Magnus Lundgren

De jonge diamantinktvis is een kleine kannibaal

Een volgroeide diamantinktvis kan 1 meter lang zijn en 30 kilo wegen. Als jong verblijft de doorzichtige inktvis vlak onder het zeeoppervlak, waar hij zich tegoed doet aan visjes en nog kleinere inktvissen dan hijzelf.

Magnus Lundgren

Prooivis schuilt tussen giftige kwallententakels

Jongen zijn tijdens het buffet erg kwetsbaar, dus er zijn radicale maatregelen nodig om niet als hoofdgerecht te eindigen. Deze jonge vis is bestand tegen giftige tentakels, maar roofvissen zijn dat niet, waardoor de kwal als toevluchtsoord dient.

Magnus Lundgren

Vis imiteert giftige kwallen

Angst zaaien onder de vijanden is soms de beste verdediging. Om hongerige roofdieren af te schrikken hebben de Afrikaanse pompano’s vangarmen ontwikkeld die lijken op de draden van giftige kwallen. En geen vijand wil hiermee in aanraking komen.

Magnus Lundgren

Poetsgarnaal maakt vissen schoon

Na het grote zeebanket moet er ook worden schoongemaakt. De poetsgarnaal heeft een symbiotische band met zeevissen, die langszwemmen om van hun dode cellen en parasieten af te komen – waar de garnaal van leeft.

Magnus Lundgren

Lees ook:

De blauwe vinvis duikt.
Walvissen

Blauwe vinvis is verwant aan de eland

9 minuten
Fisherman
Vissen

Bijten de vissen beter als het regent?

3 minuten
De grote pieterman
Vissen

De grote pieterman: de giftigste vis van onze wateren

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg