Shutterstock
inktvis, kleur, slaap

Slapende inktvis verandert van kleur in dromen

Onderzoek toont aan dat de slaap van inktvissen net als de onze in fasen uiteenvalt – en dat ze waarschijnlijk dromen.

In de Oscarwinnende documentaire What I Learned from an Octopus zien we dat octopussen en mensen verrassend veel gemeen hebben. En nu hebben biologen ontdekt dat dromen ook een gemeenschappelijke eigenschap is.

Inktvissen blijken in hun dromen van kleur te veranderen, en dit kan erop wijzen dat ook hun slaap in fasen kan worden verdeeld - net zoals onze slaap.

Eerdere studies tonen aan dat vogels, zoogdieren en reptielen allemaal kunnen schakelen tussen de actieve, dromende remslaap en de diepe slaap, dus besloten biologen de slaap van inktvissen nader te onderzoeken.

VIDEO: Zie de inktvis van kleur verschieten in zijn slaap

Op videobeelden van de onderzoekers zelf zie je de dieren van kleur veranderen tijdens de actieve slaapfase.

De onderzoekers analyseerden diverse video-opnamen van slapende octopussen en konden al snel twee slaapfasen onderscheiden: een rustige en een actieve.

In de stille fase ligt de inktvis met de ogen gesloten en de huid bleek en kleurloos.

Maar tijdens het actieve deel van het slaappatroon veranderde de huid van de inktvis van textuur, bewogen zijn ogen en schudde het lichaam.

Dieren slapen net als mensen

Volgens de onderzoekers kwamen de actieve perioden na lange rustige perioden, en dit is kenmerkend voor een cyclus. Hierdoor lijkt het slaappatroon van de inktvis sterk op dat van ons, ondanks het enorme verschil tussen hen en ons.

De onderzoekers denken dat de gefaseerde slaap verband houdt met de ontwikkeling van een geavanceerd zenuwstelsel, en daarmee bewijst hun ontdekking dat octopussen misschien net als wij kunnen dromen.

Het onderzoek kan ons meer leren over de evolutionaire geschiedenis van slaap en waarom we slapen.