Shutterstock
baleinwalvis walvis

Onderzeese mijnbouwgeluiden kunnen dierenleven tot 500 kilometer verderop verstoren

Mijnbouw op de zeebodem kan honderden kilometers verderop lawaai geven en de dieren in de diepzee bedreigen die in het donker navigeren met behulp van geluiden en trillingen.

Allerlei dieren worden dagelijks gestoord door het lawaai van onderzeese mijnbouw, want dit plant zich in het stille water voort tot 500 kilometer vanaf de mijnwerkersboren.

Omdat vissen en andere diepzeedieren alleen via geluid navigeren, kunnen deze zeebewoners en hun broedplaatsen rechtstreeks bedreigd worden door het mijnbouwlawaai van mensen en machines.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van wetenschappers uit de VS, Japan en Australië in samenwerking met de non-profitorganisatie Oceans Initiative, die door vakgenoten is beoordeeld en gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

17 mijnbouwbedrijven staan klaar om te boren

Het onderzoek komt nu 17 internationale mijnbouwbedrijven de mogelijkheid onderzoeken om offshore te boren in de zogeheten Clarion-Clipperton Zone (CCZ) tussen Mexico en de Amerikaanse archipel Hawaï.

De CCZ is een 4,5 miljoen km2 groot zeegebied dat bedreigde dieren als tand- en baleinwalvissen huisvest. Ter vergelijking: de EU beslaat ruim 4,2 miljoen km2.

Bovendien wordt de CCZ bewoond en bezocht door allerlei diersoorten waarover we nog heel weinig weten, maar die waarschijnlijk in de donkere diepzee alleen geluid en trillingen gebruiken om te navigeren – zoals het echolood van een onderzeeër.

De onderzoekers wijzen erop dat het lawaai van elk van de 17 mijnen het toegestane geluidsniveau zal overschrijden op een afstand van circa 5 kilometer en het dierenleven tot op honderden kilometers afstand kan verstoren.

Want het boorlawaai is volgens de onderzoekers ook te horen in gebieden zonder mijnbouw, inclusief ijkpunten die de onderzoekers gebruiken voor vergelijkingen met controlegroepen.

Mijnen testen kleinere boren

Professor emeritus Craig R. Smith van de universiteit van Hawaï stelt in de studie voor om de milieuvoorschriften te heroverwegen nu ontdekt is dat het boorlawaai zo ver draagt in beschermde natuurgebieden – en om mijnbouw in de CCZ te beperken.

Mijnbouwbedrijven testen echter kleinere boorsystemen. Zo kunnen ze met minder geluidshinder de zeebodem van de CCZ exploiteren met zijn nikkel, mangaan, kobalt, zink en zeldzame metalen.

Maar volgens de sponsor van de geluidsstudie, de Amerikaanse denktank Pew Research Center, hebben mijnbouwbedrijven nog geen gegevens gepubliceerd over de geluidsniveaus van de nieuwe apparatuur. Daarom werd de studie uitgevoerd op de bestaande boren.

Ook de VN en een aantal universiteiten beginnen met onderzoeksprojecten om de invloed van geluidsvervuiling op het zeeleven aan het licht te brengen, want daar weten we nog veel te weinig van.