Cetacean Research Centre

Nooit eerder vertoond: orka’s doden gigantische blauwe vinvis

Je ziet niet dagelijks een school orka’s het grootste dier ter wereld verorberen. Het is zelfs nog nooit geobserveerd – tot nu.

Marinebiologen hebben lang getwijfeld of orka’s in staat zijn om blauwe vinvissen te doden. Maar nu hebben onderzoekers van het Cetacean Research Centre meer zicht op de zaak gekregen na drie gewelddadige gebeurtenissen bij Bremer Bay in Zuidwest-Australië.

Het gaat om twee gevallen uit 2019 en een derde uit 2021, waarbij grote scholen orka’s gedurende lange tijd op een blauwe vinvis jagen om ten slotte om de beurt hard op hem in te rammen, hem te verdrinken en hem te verslinden.

Walvistong wordt als eerste gegeten

Tijdens de eerste gebeurtenis was een gezonde, volwassen blauwe vinvis van 22 meter lang het doelwit. Volgens het onderzoek van de biologen werd de gewonde walvis door zo’n 50 orka’s geveld en verorberd tijdens een zes uur durend feestmaal.

De orka’s zwommen onder meer de walvismond in om in zijn voedzame en zeer gewilde tong te bijten, en dat terwijl de walvis nog in leven was.

In de twee gevallen daarna ging het om kleinere blauwevinviskalveren van 12 en 14 meter, die door zo’n 25 orka’s tot wel 24 kilometer lang werden achtervolgd.

orka’s, blauwe vinvis, jacht

Orka’s bijten in de tong van de blauwe vinvis terwijl hij nog in leven is.

© John Daw / Australian Wildlife Journeys

Orka’s zijn grote en snelle roofdieren

Wanhopige moeders nemen de leiding

Eerder namen onderzoekers aan dat alleen de grootste en sterkste mannetjes in staat waren om de enorme blauwe vinvissen te doden. Als dat al mogelijk zou zijn.

Maar uit de nieuwe observeringen blijkt dat vooral de agressieve vrouwtjesorka’s de leiding nemen, omdat ze wanhopig op zoek zijn naar voedsel voor hun jongen.

Onderzoekers hebben eerder gezien hoe orka’s nagenoeg alle andere grote walvissoorten doodden, maar nooit eerder een blauwe vinvis. Ze noemen de drie gevallen de grootste gevechten tussen roofdier en prooi.

Hier zie je welke aangrijpende opnames de marinebiologen maakten van zo’n 50 orka’s die in maart 2019 een volwassen blauwe vinvis de dood in joegen.