Zeepaardjes zijn zeenaaldachtigen en behoren tot de vreemdste wezens van de zee. Met hun lange snuit zuigen ze microscopisch voedsel op, en de mannetjes dragen de eieren van de vrouwtjes in een broedbuidel. Hun lijf is helemaal ingekapseld in beenringen.
Onderzoekers van de universiteit van Oregon ontdekten dat zeepaardjes belangrijke groeigenen missen die belangrijk zijn voor onder meer de ontwikkeling van tanden. Wel zit het genoom vol met repeterende stukjes code, transposonen of springende genen genoemd. Die kunnen zichzelf op verschillende plaatsen in de genetische code invoegen en zo voorkomen dat andere genen invloed hebben op de ontwikkeling van bepaalde kenmerken.
Sterke kleuren beschermen
‘Dit onderzoek en de nieuwe kennis over zeepaardjes kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij de bescherming van deze opmerkelijke dieren,’ aldus het artikel in Proceedings of The National Academy of Sciences.
In het wild leven zeepaardjes vaak in ondiep water in warme gematigde tot tropische wateren. Een aantal soorten leeft op koraalriffen. Hier werken de felle kleuren van het zeepaardje als camouflage.