Gewoonlijk trekken inktvissen naar de Noordzee en de Atlantische Oceaan voordat de winterse kou de Scandinavische wateren in zijn greep krijgt.
Maar dit jaar melden visbiologen grote aantallen inktvissen – vooral in de maag van zeeforellen die door pleziervissers worden gevangen.
Mocht je denken aan de agressieve jumbo-inktvissen die erom bekend staan dat ze duikers aanvallen, wees dan gerust. Het gaat hier maar om een heel klein inktvisje.
Inktvissen hebben grote ogen
De inktvis die in Scandinavië asiel zoekt, is 15 å 20 centimeter lang en behoort tot de dwergpijlinktvissen (Alloteuthis subulata).
Het dier heeft tien armen en is grijs met hier en daar een bruine vlek. Ook heeft de dwergpijlinktvis relatief grote ogen.
Stormen hebben inktvissen gevangen
Volgens de Deense bioloog Kaare Ebert zijn de inktvissen er doordat twee hevige stormen in oktober zo veel water de Scandinavische vaarwateren in bliezen, dat de inktvissen er niet meer uit konden komen voor de winter inviel.
Kaare Ebert verklaart aan de radiozender Danmarks Radio dat de inktvissen in de loop van het voorjaar naar de kustwateren komen om te paaien, maar gewoonlijk in oktober weer verdwijnen.
Inktvissen profiteren van zacht weer
Doordat de winter tot nu toe buitengewoon zacht is geweest, is het water lekker warm en is er genoeg voedsel voor de gestrande inktvissen, die leven van kleine visjes.
Ze hebben daarom nog geen reden gehad om weg te gaan en zijn in Scandinavië gebleven.