Shutterstock

Wetenschappers: Witte haai heeft verrassend eetpatroon

De koning van de zee heeft een heel ander jachtpatroon dan tot nu toe aangenomen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, waarbij Australische wetenschappers de maaginhoud van een groep witte haaien analyseerden. Ze ontdekten dat het filmcliché van een haaienvin boven de waterspiegel niets te maken heeft met de werkelijkheid.

Als je een grote haaienvin ziet die door de golven snijdt, slaat de schrik je om het hart.

Maar dat is nergens voor nodig. Dat is in elk geval de conclusie van een nieuw onderzoek waarbij wetenschappers van de universiteit van Sydney de maaginhoud van 40 jonge witte haaien onderzochten.

Op basis van de gedetailleerde analyses deden ze een verrassende ontdekking: de witte haai haalt veel meer van zijn voedsel van de zeebodem dan tot nu toe gedacht.

‘Het stereotype van de vin die boven de waterspiegel uitsteekt als de haai jaagt, is vermoedelijk een zeer onnauwkeurig beeld,’ aldus onderzoeksleider Richard Grainger van de universiteit van Sydney in een persbericht.

De maaginhoud van de 40 jonge witte haaien bestond grotendeels uit vissen die relatief dicht bij de zeebodem leven. Hier is onderzoeksleider Richard Grainger bezig met zijn onderzoek.

© University of Sydney

Killer van de zee

De onderzoekers analyseerden verteerde maaltijden van 40 jonge witte haaien (Carcharodon carcharias).

Ze ontdekten dat een gemiddeld maaltje van een witte haai bestaat uit:

  • 32 procent vis uit de middelste waterlagen, zoals de Oost-Australische zalm.
  • 17,4 procent vis uit de onderste waterlagen, zoals de zogenoemde sterrenkijker.
  • 14,9 procent roggen, die ook vooral rond de bodem leven.
  • 5 procent koraalvissen.

De rest van de maaginhoud bestond uit een mix van inktvissen, andere haaien en ongeïdentificeerde vissen. Volgens de onderzoekers duidt het resultaat van de analyse erop dat de witte haai een groot deel van zijn tijd doorbrengt met jagen vlak boven de zeebodem. Veel meer tijd dan eerder gedacht.

Daarnaast bleek dat de grootste haaien meer vet binnenkrijgen, vermoedelijk om aan energie te komen voor hun lange reizen.

BEKIJK DE FOTO’S: Duiker stuit op gigantische witte haai

Een van de grootste witte haaien ter wereld dook begin 2018 plotseling op bij Hawaï en bracht de dag door met een stel snorkelaars.

Bekijk de fantastische foto’s van de 6 meter lange en 2,5 ton zware witte haai Haole Girl, die zich liet zien bij het eiland Oahu.

Waarschijnlijk werd de witte haai aangetrokken door een enorm walviskadaver in de buurt.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

De grote, 1 meter brede bek van de haai maakte indruk op de duikers.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Het duikteam, One Ocean Diving, telt 16 leden en werkt in de plaats Haleiwa op Hawaï.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

De buik van de megahaai lijkt opgezet, en de onderzoekers hopen dat ze zwanger is. De witte haai heeft bij het Wereldnatuurfonds de status ‘kwetsbaar’.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Witte haaien eten voornamelijk tonijn, roggen, vogels, schildpadden, zeehonden en zeeleeuwen.

@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com

Haloe Girl vertrok in het gezelschap van twee dolfijnen, die om haar heen dansten.

CamGrantPhotography/OneOceanDiving.com

Koning van de zee moet beschermd

Het gedetailleerde onderzoek is de eerste analyse van de maaginhoud van witte haaien bij de Australische oostkust.

En hoewel de wetenschappers erop wijzen dat er meer onderzoek nodig is om het gedrag van de zware kraakbeenvis in kaart te brengen, denken ze dat hun ontdekking bijdraagt aan onze kennis over een van de koningen van de voedselketen en zijn bescherming.

‘Door het bewegings- en voedingspatroon van het mysterieuze roofdier te doorgronden, kunnen we ook beter begrijpen hoe we conflicten tussen mensen en witte haaien kunnen vermijden en ze zo beter beschermen,’ aldus onderzoeksleider Grainger.