Wetenschappers gaan mysterieuze haaienbijeenkomsten filmen

Scholen witte haaien komen jaarlijks in de Stille Oceaan bijeen. Hier duiken ze circa 150 keer per dag tot op grote diepte. Camera’s gaan kijken wat ze daar doen.

Hvidhajhej

Nu moeten ook haaien eraan wennen dat ze in de gaten gehouden worden.

Zeebiologen van het Monterey Bay Aquarium Research Institute in Californië zullen de witte haaien van camera’s voorzien om te kijken wat ze doen als ze elkaar jaarlijks op dezelfde plek in de Stille Oceaan ontmoeten.

Witte haai hangt rond in 'haaiencafé'

De haaien doen er een maand over om naar een bepaalde plek te zwemmen, waar ze vervolgens twee tot drie maanden doorbrengen.

Onderzoekers noemen deze ontmoetingsplaats het 'haaiencafé', en als ze hier zijn, duiken de mannetjeshaaien tot wel 150 keer per dag naar 200 meter diepte.

Voor de kust van Mexico ontmoeten witte haaien elkaar en duiken ze naar 200 meter diepte, 150 keer per dag. Elke stip is een haai.

Waarom ze dit doen is een raadsel, maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden: mogelijk vinden de haaien hier een partner of vallen er lekkere hapjes te halen.

Om de activiteiten van de haaien in de diepte vast te kunnen leggen, hebben de onderzoekers een camera bedacht om het haaiencafé te filmen.

Onderzoekers bevestigen prototypes van de camera op de haaien.

Vincamera bespioneert haaienhangplek

De haaiencamera is zo ontwikkeld dat deze meerdere maanden in de zij van een haai kan blijven zitten. Hij slaat automatisch aan als de sensoren registreren dat de haai een diepe duik gaat maken.

Is de opname klaar, dan zal de camera loskomen van de haaienvin en naar boven drijven. De onderzoekers kunnen hem dan met een sateliet opsporen en opvissen, zodat ze de opnames kunnen bekijken.

De haaiencamera zit boordevol technische snufjes om de raadselachtige haaienhangplek te registreren en te analyseren. Een speciaal daarvoor ontworpen algoritme registreert een patroon in de duiken van de haaien en geeft door aan de camera wanneer er gefilmd moet worden.

1. Camera: De haaiencamera is voorzien van een computer die doorgeeft wanneer de camera aan en uit moet gaan. Hij gaat aan als de haaien beginnen te duiken. De zonnecellen op de drijfvin vergaren energie.

2. Drijfvin: Vin van schuim met zonnecellen erop die de camera naar het zeeoppervlak duwt als het vergrendelmechanisme is geactiveerd, wanneer de missie voltooid is.

3. Communicatiecentrale: Hier bevindt zich een computer met een algoritme voor haaiengedrag. Diverse instrumenten meten onder meer diepte en acceleratie. Hier is ook de satelietverbinding van de onderzoekers.

4. Vergrendelmechanisme: De camera zit vast op de vin met een metalen beugel die door twee veerklemmen op zijn plaats gehouden wordt. Deze beugel laat los als de missie is voltooid.

Lees ook: Haaien van a tot z: Leer meer over haaien