Shutterstock
Megalodon - grootste haai op aarde

Megalodon zat achter grote neuzen aan

Walvisschedels met fikse bijtsporen laten zien dat de potvis het lievelingshapje was van de grote killer van de zee.

Een reus van 18 meter en 50 ton die miljoenen jaren geleden tot in de donkerste uithoeken van de zee patrouilleerde.

De megalodon is de grootste haai die ooit de planeet bewoond heeft.

En al weten onderzoekers al heel wat over de prehistorische carnivoor dankzij fossiele botten, er komen nog steeds nieuwe details aan het licht.

Nu heeft een internationaal onderzoeksteam bijtsporen onderzocht op een aantal 7 miljoen jaar oude schedels van uitgestorven walvissen en ontdekt dat de reuzenhaai een lievelingshapje had: potvissenneus.

Megalodon grootte
© Oliver E. Demuth

Zo zag de megalodon eruit

Grootste neus op aarde zit vol olie

De potvis is ’s werelds grootste tandwalvis en staat bekend om zijn gigantische neus, die 15 ton kan wegen.

De grote neus bestaat uit een ingewikkeld systeem van bindweefsel, luchtwegen en spieren, en niet te vergeten 5000 liter walschot, dat essentieel is voor de geluidsproductie van de walvis.

Deze voedingsrijke, vette olie was volgens de wetenschappers een lekkernij voor de oude haaien. De potvisschedels hebben namelijk allemaal bijtsporen van haaien, waaronder de witte haai en de megalodon.

‘Veel haaien gebruikten potvissen als vetmagazijn,’ zegt de hoofdauteur van de studie, paleontoloog Aldo Benites-Palomino van de Zwitserse universiteit van Zürich. ‘Aan één schedel zagen we dat er vijf of zes haaiensoorten rond dezelfde plek hadden gebeten, wat waanzinnig is,’ vertelt hij tegen Livescience.

Megalodon rijen tanden

De megalodon was een geweldenaar met wel vijf rijen tanden.

© Shutterstock

De schedels in de studie werden verzameld in zuidelijk Peru en dateren uit het laatste deel van het mioceen, een tijdperk waarin de kustgebieden een ontmoetingsplek waren voor allerlei zeedieren.

Zes van de schedels hadden bijtsporen, en dankzij verschillen in de grootte en vorm daarvan konden de daders geïdentificeerd worden – waaronder de grootste haai die ooit bestaan heeft.