whale shark

Lasercamera neemt exacte maten van walvishaai op

Onderzoekers in Australië ontwikkelden een nieuwe methode om de enorme walvishaai op te meten.

22 juni 2011

De gigantische walvishaai (Rhincodon typus) is de grootste vis. Met gangbare meetmethoden komt zijn lengte algauw uit op een meter of 20.

Maar de meetmethoden zijn vrij onnauwkeurig, want onderzoekers moeten zijn grootte inschatten op het oog of op grond van foto’s van de haaien.

Om die reden hebben wetenschappers van de University of Queensland in Australië nu een nieuwe methode ontwikkeld om de lengte van de enorme dieren te meten. De methode, die laserfoto-grammetrie heet, bestaat uit een cameraopstelling, waarbij er twee groene laserpinnen precies op 50 centimeter van elkaar zijn gemonteerd op een metalen rail, en daartussen hangt een onderwater-camera.

Een duiker zwemt naar de camera, tot op zo’n vijf meter afstand van een vrij rondzwemmende walvishaai, en neemt een foto van dat deel van de vis waar twee groene laserpuntjes te zien zijn.

De groene puntjes werken als meetlat. Door een aantal overlappende foto’s van de vis te nemen, wordt een zeer precieze meting van de hele lengte verkregen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: