Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dieren - Haaien

Haai jaagt met alle zintuigen

Haaien gebruiken al hun zintuigen als ze achter een prooi aan zitten. Tot voor kort was het nog een raadsel hoe ze hun maaltijd weten te lokaliseren en te onopgemerkt te naderen.

Haaien hebben gevoelige zintuigen

Haaien zijn angstaanjagende roofdieren, maar hoe ze precies een prooi lokaliseren en weten te naderen, was tot voor kort nog een raadsel.

Onderzoekers van de University of South Florida in de VS zijn tijdens een studie van zes jaar echter achter het geheim gekomen. De wetenschappers bestudeerden drie soorten, de zwartpunthaai, kaphamerhaai en verpleegsterhaai, die elk in een eigen aquarium zaten.

Uit het onderzoek bleek dat de dieren in de verschillende stadia van de jacht hun fijngevoelige zintuigen weten af te wisselen, en dat die techniek voor elke soort hetzelfde is.

Haaien jagen ook met afgeschermde zintuigen

Op de lange afstand gebruiken de haaien hun neus. Als ze dichter bij de prooi zijn, gebruiken ze hun ogen en hun tastzin – met hun zij kunnen ze drukveranderingen aanvoelen. In de laatste etappe van de jacht benutten ze hun elektrische zintuig, zodat ze het prooidier nauwkeurig te lijf kunnen gaan.

Als deel van de studie schermden de onderzoekers een of meer zintuigen van de haaien af, bijvoorbeeld door hun snuit met isolatiemateriaal af te plakken om het elektrische zintuig te blokkeren. Daarop zetten de dieren meestal gewoon een ander stel zintuigen in.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg