Groenlandse haai

Groenlandse haai kan 400 jaar worden

De Groenlandse haai heeft altijd minder aandacht gekregen dan zijn bloeddorstige broertjes, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat hij ze allemaal overleeft. De haai heeft een levensduur van zeker 272 jaar.

12 augustus 2016 door Karine Kirkebæk

Een Groenlandse haai die nu in zee zwemt kan Napoleon nog meegemaakt hebben.

Dat hebben onderzoekers van de universiteiten van Kopenhagen en Aarhus in Denemarken onlangs aangetoond in het tijdschrift Science.

Met behulp van koolstof 14-datering van de ooglenzen van de haai en de chemische samenstelling ervan hebben ze een manier gevonden om de leetijd te bepalen van de grote en gedeeltelijk blinde roofvis. Het weefsel in de ooglens verandert namelijk niet na de geboorte van de haai.

Het oudste gewervelde dier ter wereld

Het onderzoek van 28 Groenlandse haaien heeft laten zien dat de haai het langst levende gewervelde dier ter wereld is. Vissen én mensen hebben een ruggengraat en behoren daarom tot de gewervelde dieren.

De Groenlandse haai kan zeker 272 jaar oud worden, en mogelijk maar liefst 400 jaar.

Haai heeft huid met tanden

Tot nu toe was er maar weinig bekend over de geheimzinnige, enorme haai. 50 jaar geleden stelde de Deense bioloog Paul Marinus Hansen vast dat hij in de loop van ettelijke jaren maar een paar centimeter groeit.

De haai heeft een voorkeur voor koud water en leeft daarom vooral in Arctische streken. De grootste exemplaren kunnen zeven meter lang worden.

De Groenlandse haai zwemt eenzaam rond in het koude water, en hij is vaak gedeeltelijk blind doordat een parasiet van zijn hoornvliezen snoept.

De grote roofvis heeft ook een merkwaardig vel: zijn huid is bedekt met een soort scherpe tanden. Daardoor voelt hij aan als grof schuurpapier.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: