@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com
’s Werelds grootste witte haai met duiker

’s Werelds grootste witte haai – duikers zien een enorme reus

Een witte haai van 6 meter lang dook in januari 2019 plotseling op uit de diepte bij Hawaï. De haai is een van ’s werelds grootste bekende witte haaien, en hij zwom een hele dag vreedzaam met een stel freedivers mee.

’s Werelds grootste witte haai

Er was opwinding alom toen een stel duikers op 15 januari 2019 bij het eiland Oahu op Hawaï stuitte op wat wel eens ’s werelds grootste haai zou kunnen zijn.

Duikers van de duikclub One Ocean Diving kwamen de haai tegen voor de zuidkust van Oahu, wat verrassend was, want witte haaien komen normaal niet zo dicht bij de kust van Hawaï vanwege het te warme water.

De duikers observeerden een groep tijgerhaaien die zich tegoed deden aan een dode potvis toen de enorme witte haai verscheen.

Onder de duikers waren de zeebioloog Ocean Ramsay en haar man Juan Oliphant, die de kolossale witte haai zo dicht durfden te naderen dat ze hem konden aanraken.

Een hele dag zwom de witte haai rustig rond de boot van de duikers. Dat leverde een unieke serie beelden op, waarmee je een van ’s werelds gevaarlijkste en meest bedreigde dieren van heel dichtbij kunt zien.

Hoe groot is ’s werelds grootste haai?

De witte haai die de duikers in 2019 van dichtbij wisten te bekijken, was ruim 6 meter lang en bijna 2,5 meter hoog. Het gewicht van de haai wordt geschat op 2,5 ton, wat overeenkomt met het gewicht van ongeveer 37 volwassen vrouwen.

Ter vergelijking: een gemiddelde witte haai meet 3 à 4 meter en weegt tussen de 680 en 1100 kilo. De grote witte haai was dus twee keer zo zwaar als de gemiddelde witte haai.

Daardoor dachten de duikers dat ze met de beroemde witte haai Deep Blue hadden gezwommen. Deep Blue werd voor het eerst gefilmd in 2014 en stond toen bekend als ’s werelds grootste gedocumenteerde witte haai.

Sindsdien is er echter twijfel gerezen over de vraag of het Deep Blue was of een andere, even grote witte haai met de naam Haole Girl, die de duikers bij Oahu gezien hadden.

Welke witte haai het ook was, er bestaat geen twijfel over dat deze witte haai een van ’s werelds grootste witte haaien is.