Haaien

Haaien

Haaien behoren tot ’s werelds oudste diersoorten

Haaien behoren tot de oudste diersoorten op aarde. Ze bestaan al ruim 420 miljoen jaar. Dat betekent dat ze de inslag hebben overleefd van de planetoïde die een einde maakte aan de dinosauriërs. In tegenstelling tot walvissen, die zoogdieren zijn, zijn haaien een vissoort - en ook nog eens een zeer veelzijdige vissoort. Er zijn namelijk ongeveer 480 verschillende soorten. Haaien hebben 5 tot 7 kieuwspleten en een skelet van kraakbeen. Hun grootte varieert van soort tot soort. De kleine lantaarnhaai is bijvoorbeeld slechts 20 centimeter lang, terwijl de walvishaai een lengte van 18 meter kan bereiken. Haaien komen voor in alle wereldzeeën. Sommige haaien, zoals stierhaaien, kunnen ook overleven in zoet water. De meeste haaien hebben echter een voorkeur voor warme oceanen, zoals bijvoorbeeld walvishaaien, hamerhaaien en tijgerhaaien. Lees onze artikelen over haaien en kom meer te weten over deze fascinerende dieren.
Haaien-in-Europa-reuzenhaaien

Wat eten haaien

Haaien zijn niet kieskeurig en eten vrijwel alle dieren die ze in de zee tegenkomen. Denk hierbij aan vis, maar bijvoorbeeld ook aan zeehonden of pinguïns. Sommige soorten, zoals de walvishaai en de reuzenhaai, eten bijna uitsluitend plankton. Andere haaien hebben een voorkeur voor bepaalde prooidieren. De stierhaai jaagt graag op andere haaien, terwijl de witte haai graag zeehonden of zeeleeuwen op het menu zet.

Haaien in Europa

Er huizen ook haaien in de wateren in en rond Europa. Ze zijn er in alle soorten en maten.

Reuzenhaai

De reuzenhaai is de grootste haai in Europa. Hij kan tussen de 6 en 8 meter lang worden, waarmee hij meteen de grootste Europese vis is. Alleen de walvishaai is groter dan de reuzenhaai.
Hoewel de reuzenhaai angstaanjagend groot is, is hij volstrekt ongevaarlijk voor mensen.

Doornhaai

De doornhaai komt in vrijwel alle zeeën voor. Ooit zwom de doornhaai in groten getale in de Europese wateren, maar vandaag de dag wordt de doornhaai ernstig bedreigd en staat hij op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Dit is een van de belangrijkste meetinstrumenten voor het behoud van diersoorten. Doornhaaien worden ongeveer 1,3 meter lang.

Donkerbuiklantaarnhaai

De donkerbuiklantaarnhaai of zwarte doornhaai is de kleinste haai in Europa met een maximale lengte van 60 centimeter. Deze kleine haai heeft duizenden kleine lichtgevende organen, die een groen licht afgeven. Er bestaan diverse theorieën over het licht, bijvoorbeeld dat het een vorm van camouflage of misschien wel communicatie is.

Haai

© Shutterstock

Zijn haaien gevaarlijk voor mensen?

In de media is er een beeld ontstaan van de haai als mensenetend zeemonster. Het is echter een mythe dat haaien actief op mensen jagen en aanvallen op mensen komen zelden voor. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat een haai een mens aanvalt. In 2019 werden er 64 aanvallen op mensen geregistreerd, waarvan 4 met een dodelijke afloop. Je loopt echter meer kans om door de bliksem te worden geraakt dan door een haai te worden aangevallen. De witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai zijn verantwoordelijk voor de meeste aanvallen op mensen.

Zijn haaien gevaarlijk voor mensen

© Shutterstock

Zijn haaien een bedreigde diersoort?

Veel haaien staan tegenwoordig op de lijst met bedreigde diersoorten, waaronder de reuzenhaai, de walvishaai en de witte haai. Een belangrijke oorzaak hiervan is overbevissing, een steeds kleiner wordende leefomgeving en plastic in zee. Volgens schattingen worden er jaarlijks zo’n 100 miljoen haaien uit de zee gevist, onder andere om te voldoen aan de grote, voornamelijk Aziatische, vraag naar haaienvinnensoep. Veel haaien sterven ook door plastic afval in de zee en door microplastic, wat kan leiden tot verstopping met de hongerdood tot gevolg.

Witte-haai

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 2