Shutterstock

Grootste schildpad was breder dan een vrachtwagen

Ze wegen een paar ton, kunnen 250 jaar oud worden en hun nek kan een paar lichaamslengtes uitsteken. De evolutie heeft in de loop der tijd een serie indrukwekkende schildpadden voortgebracht. Wij nemen een kijkje in het Guinness Recordboek voor schildpadden.

1. De grootste

© Yale Peabody Museum

De grootste schildpad die ooit heeft geleefd, Archelon ischyros, was zo’n 5 meter breed en 4 meter lang. Ondanks zijn lichaamsomvang had Archelon een korte nek: de uitgerekte nek van de zeeschildpad was hoogstens 20 procent van zijn lichaamslengte. Het bakbeest is nu uitgestorven, maar toen hij leefde, kon hij tussen de 100 en 150 jaar oud worden.

Tijd: 65-84 miljoen jaar geleden.
Lengte: Ca. 4 meter.
Breedte: Ca. 5 meter.
Gewicht: 2200 kilo.

2. De langst levende

© Eric Isselee/Getty Images

De enorme landschildpad Aldabrachelys gigantea uit de Seychellen kan maar liefst 250 jaar oud worden. Dankzij zijn lange nek kan Aldabrachelys de bladeren van laaghangende takken snoepen.

Leeftijd: 100-250 jaar.
Lengte: 120 centimeter.
Gewicht: 150-200 kilo.

3. De langste nek

De schildpad Chelodina longicollis heeft een ‘telescoopnek’ die meer dan twee keer zo lang kan worden als het lichaam. De nek is zelfs 60 procent langer dan het buikschild. Chelodina leeft in zoetwatergebieden in Australië.

Leeftijd: 30-35 jaar.
Lengte: 25-30 centimeter.
Gewicht: Ca. 800 gram.

4. Het grootste schild

Stupendemys geographicus had een reuzenschild van wel 3 meter. Hij kon 4 meter lang worden en 2000 kilo wegen. De schildpad had een vrij korte nek in verhouding tot zijn lichaamsgrootte. Stupendemys is uitgestorven, maar kwam voor in moerassen in Zuid-Amerika.

Schildlengte: 3,3 meter.
Tijd: 5-10 miljoen jaar geleden.
Leeftijd: 100-150 jaar.

5. De best gecamoufleerde

© Shutterstock

De moerasschildpad Chelus fimbriata lijkt als twee druppels water op een stuk boomschors, want hij heeft zich perfect gecamoufleerd. Hij leeft in Zuid-Amerikaanse moerassen en zijn nek is even lang als de ruggenwervel in zijn schild.

Leeftijd: 50-75 jaar.
Lengte: 60-70 centimeter.
Gewicht: 15 kilo.