Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elefantfisk
Dieren - Zeedieren

De olifantsvis en andere vreemde zeedieren

De olifantsvis is een vreemde eend in de bijt, want hij is ongelofelijk intelligent. Lees meer over zijn opmerkelijke eigenschappen en over 6 andere fascinerende zeedieren.

De olifantsvis is een lieveling van de biologen. De vis heeft grotere hersenen dan een mens – althans in verhouding tot het lichaamsgewicht – en heeft veel met ons gemeen: hij kan dingen herkennen, verveelt zich soms en kan leren opdrachten uit te voeren. Voor een beloning uiteraard.

Meer opvallende zeedieren

Blobvis (Psychrolutes marcidus): is een soort drilpudding, want hij heeft bijna geen spieren en botten.

Borstelworm (Lamellibranchia luymesi): kan wel 250 jaar oud worden. Hij heeft geen mond, darmen en anus, maar wordt gevoed door bacteriën in zijn 'sokkel', die van waterstofsulfide leven.

Potvis (Physeter macrocephalus): is een vreetzak van een paar ton. Alle potvissen samen consumeren evenveel als de helft van de totale zeevisvangst.

Zombieworm (Osedax spp.): deze borstelworm eet botten van dode walvissen van binnenuit op. Uniek in het dierenrijk zijn zijn wortelachtige uitsteeksels, waarmee hij de botten doorboort. De bacteriën in zijn 'sokkel' breken vetten en oliën in het merg van de dode walvissen af.

Hawaiiaanse pijlinktvis (Euprymna scolopes): heeft lichtgevende bacteriën op zijn buik, waardoor hij 's nachts onzichtbaar is voor roofvissen die van onderaf aanvallen. De inktvis kan het licht van zijn buik zelfs afstemmen op de hoeveelheid maanlicht.

Stoplichtgrootbek (Malacosteus niger) en drakenvis (Melanostomias bartonbeani): zenden een rode lichtkegel uit, waarmee ze prooidieren in het inktzwarte zeewater zien zonder zelf te worden ontdekt, want vijanden en prooidieren zien dit licht niet. Met hun rode, laserachtige vlek zijn deze vissen de scherpschutters van de zee.

Lees ook:

Zeedieren

Slijmerig zeedier moet kanker bestrijden

8 minuten
Haaien

Maak kennis met de megalodon – de grootste haai die ooit heeft geleefd

9 minuten
Walvissen

Eerste walvissen zwommen ‘op zijn hondjes’

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg