Worden eenden ziek van brood?

Ik heb gelezen dat je eenden beter geen brood kunt voeren, maar hoeveel kwaad kan het? Worden ze er ziek van en zwellen ze op, zoals sommigen zeggen?

© Shutterstock

De eendjes brood geven is problematisch voor de dieren zelf en voor het ecosysteem.

Witbrood bevat veel koolhydraten en zout, maar weinig voedingsstoffen die de eenden nodig hebben, zoals eiwitten, vetzuren, vitaminen en mineralen.

Van nature hebben eenden een gevarieerd en voedzaam dieet van waterplanten, insecten, slakken en visjes. Als ze witbrood naar binnen werken, halen ze er veel calorieën uit, maar onvoldoende voedingsstoffen.

Havermout in plaats van brood

© Shutterstock

Wit of oud brood, crackers, chips en snoep zijn niet goed voor eenden. Als ze dat vaak te eten krijgen, kunnen ze ondervoed en misvormd raken.

© Shutterstock

Geef ze liever iets voedzaams te eten, dat lijkt op wat ze normaal binnenkrijgen – bijvoorbeeld maïs, erwten, sla, zaden, havermout, rijst of fruit.

Na verloop van tijd kunnen eenden ondervoed raken en overgewicht ontwikkelen. In het ergste geval kan het verkeerde voedsel leiden tot misvormde vleugels bij de kuikens, engelenvleugels genoemd.

Brood trekt daarnaast ratten aan en stimuleert de algengroei in het water, wat rampzalige gevolgen kan hebben voor het hele ecosysteem.