Shutterstock
Kat

Wetenschappers: Ervaren kattenbaasjes gaan verkeerd om met hun kat

Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen die ervaring hebben met katten ze niet op de beste manier behandelen.

Voor hondenbaasjes is het makkelijk: je hoeft maar naar de bank toe te lopen of je hond springt al op om over zijn buik geaaid te worden. Maar bij katten is dat vaak anders. Heel anders zelfs, schrijven onderzoekers van Nottingham Trent University in Ontario, Canada.

Het blijkt dat veel ervaren kattenbezitters hun kat aanraken op plekken waar ze eigenlijk liever niet aangeraakt willen worden. Ook tillen veel mensen hun kat op op een manier en op momenten die het dier niet prettig vindt.

‘Natuurlijk wil niet elke kat op precies dezelfde manier behandeld worden. Maar er zijn wel algemene richtlijnen voor wat je moet doen om je huisdier zich zo prettig mogelijk te laten voelen,’ zegt Lauren Finka, onderzoeker in dierenwelzijn en -gedrag aan Nottingham Trent University.

120 vrijwilligers

De conclusie komt voort uit een onderzoek met 120 vrijwilligers, die allemaal moesten omgaan met drie katten die ze vooraf niet kenden. Daarnaast moesten de proefpersonen vragenlijsten invullen met gegevens over hun eigen persoonlijkheidskenmerken en ervaring met katten.

De proefpersonen werd gevraagd om met de katten om te gaan op een manier die voor hen natuurlijk aanvoelde.

De onderzoekers ontdekten dat de groep mensen die zichzelf beschreef als ervaren met katten, de neiging had katten aan te raken bij de staart, poten, rug en buik – plekken waar katten gewoonlijk liever niet aangeraakt willen worden. De favoriete ‘aailocaties’ van katten zijn onder meer de oren, de wangen en onder de kin – zie deze animatie.

Bovendien hadden de proefpersonen die zichzelf als ervaren beschreven de neiging de dieren tijdens interacties minder vrijheid en zelfcontrole te geven dan optimaal wordt geacht met betrekking tot de wensen van de katten zelf.

De proefpersonen die vanuit hun werk ervaring hadden met katten vertoonden eerder gedrag dat beantwoordde aan de typische wensen van de dieren. Dit gold ook voor degenen die zichzelf beschreven als ‘prettig om mee samen te zijn’.

Lees hier meer over het onderzoek.