Shutterstock

Welk gewervelde dier leeft het langst?

Sommige mosselsoorten kunnen heel oud worden, en poliepen hebben bijna het eeuwige leven, maar wat is het leeftijdsrecord voor gewervelde dieren zoals wij?

1. Groenlandse haai

© Doug Perrine/NaturePL

392 jaar

De Groenlandse haai kan vermoedelijk 400 jaar worden en is daarmee het langstlevende gewervelde dier dat we kennen. Met een nieuwe methode analyseerden onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen in 2016 de ooglenzen van een aantal Groenlandse haaien, en de oudste was wel 392 jaar geworden.

2. Seychellenreuzenschildpad

© Shutterstock

255 jaar

In 1757 arriveerde een jonge Seychellenreuzenschildpad op een Indiaas landgoed van de Brit Robert Clive. De schildpad kreeg de naam Adwaita en leefde op het landgoed tot 1875, toen hij aan de dierentuin van Alipore in India geschonken werd. Daar stierf hij in 2006 aan leverfalen, waarschijnlijk op 255-jarige leeftijd.

3. Keizerbaars

© Diarmuid/Alamy/Imageselect

230 jaar

In 2019 onderzocht de Nieuw-Zeelandse bioloog Peter Horn in 2019 het binnenoor van een aantal keizervissen of oranje zaagbuikvissen. Door de lagen van de oorstenen te vergelijken met koolstof 14-dateringen stelde hij vast dat de vis wel 230 jaar kan worden.

4. Groenlandse walvis

© Martha Holmes/NaturePL

211 jaar

In 1999 werd de leeftijd van 48 Groenlandse walvissen bepaald op basis van monsters van aminozuren in hun oogweefsel. De oudste was vermoedelijk 211 jaar. Het lange leven van de baleinwalvissen kan te danken zijn aan een speciaal vermogen om genetische fouten ongedaan te maken, waardoor ze geen kanker krijgen.

5. Sebastes aleutianus

© Shutterstock

205 jaar

De Amerikaanse bioloog Kristen M. Munk bepaalde in 2000 de leeftijd van een aantal roodbaarsvissen van de soort Sebastes aleutianus. Ze waren op honderden meters diepte voor de kust van Alaska gevangen. De oorsteenlagen wezen uit dat de oudste 205 jaar was.