Shutterstock
Bever eet schors

Welk dier verzamelt de grootste wintervoorraad?

Veel dieren leggen een wintervoorraad aan, maar welke verzamelen het meeste voedsel voordat het koude seizoen toeslaat?

Bever

Baever spiser
© Shutterstock

200-2000 kg twijgen en takjes

De grootste hamsteraar in het dierenrijk is de bever, die absurde hoeveelheden wintervoedsel opslaat op de bodem van de meren waarin hij leeft. De bever verzwaart soms wel 2 ton takjes en twijgen met stenen om het voedsel ’s winters in het koude water vers te houden.

Eikelspecht

Eikelspecht verstopt eikel
© Shutterstock

150-200 kg eikels

Sommige dieren bouwen hun eigen voorraadkast als de winter nadert, zoals de eikelspecht. De vogel zoekt speciale voorraadbomen uit en hakt er duizenden eikelvormige holtes in, waarin hij zijn wintervoedsel opslaat.

Eekhoorn

Eekhoorn verzamelt voedsel
© Shutterstock

20-50 kg noten, dennenappels en paddenstoelen

Het voedsel wordt verdeeld in kuiltjes die in de bosbodem gegraven zijn. Als de eekhoorn vergeet waar hij zijn kuiltjes heeft gemaakt of ze niet vóór de lente leeg krijgt, kunnen de noten ontkiemen tot door eekhoorns geplante bomen.

Blauwe gaai

Blauwe gaai verzamelt voedsel
© Shutterstock

20-30 kg noten

De blauwe gaai brengt een groot deel van de herfst door met het verzamelen van noten, die hij per stuk verstopt in het hele bos. De vogel graaft sommige noten in de grond in, en verbergt andere in gespleten takken of holle bomen.

Woelrat

Woelrat met braam
© Shutterstock

10-35 kg aardappelen, wortelen en andere gewassen

Als de winter nadert, verzamelt de woelrat, die circa 20 centimeter lang is en 200-300 gram weegt, een voedselvoorraad van wel 100 keer zijn lichaamsgewicht. Hij verbergt zijn voorraad in boomstammen of kuiltjes in de bodem.

LEES OOK: Bekijk de lelijkste dieren ter wereld en stem op je favoriet