Shutterstock

Welk dier is de grootste slokop?

Temperatuur, grootte en snelheid bepalen onder meer welk dier de grootste eetlust heeft.

De stofwisseling en dus de honger van dieren hangt af van hum omvang, lichaamstemperatuur en activiteit.

Doorgaans eten kleine, actieve dieren meer in verhouding tot hun lichaam dan grote, trage dieren. Een spitsmuis eet per dag ongeveer zijn eigen gewicht, terwijl een olifant slechts 5 procent van zijn lichaamsgewicht wegkrijgt.

Kleine vogels als mezen hebben een hoge stofwisseling en eten alles om de trek te stillen, van insecten en wormen tot bessen en zaden.

© Thinkstock

Kou maakt hongerig

Naast de fysieke gesteldheid van het dier speelt ook de omgeving een rol. Dieren in koude streken eten over het algemeen meer dan dieren op warme plaatsen.

En vogels hebben de grootste trek, want ze zijn klein, hebben een hoge lichaamstemperatuur en bovendien een hoog activiteitenniveau – al kan de eetlust van onze gevederde vrienden per soort sterk verschillen.

3 dieren met een grote eetlust

© Shutterstock

Reuzenpanda

De reuzenpanda kan wel 14 uur per dag zitten te schransen. Deze Chinese beer is pas verzadigd wanneer hij zich op een dag door zo’n 12 kilo bamboe heen heeft gegeten.

© Shutterstock

Wimperspitsmuis

De wimperspitsmuis weegt niet meer dan 2,4 gram. Maar zo klein als hij is, hij kan per dag wel 125 procent van zijn lichaamsgewicht aan insecten soldaat maken.

© Shutterstock

Tijger

Tijgers kunnen dagen achter elkaar op jacht zijn zonder een prooi te vangen. Maar áls het dan een keer raak is, kan deze grote katachtige zich ongans vreten aan vlees. Eén maaltijd kan wel 40 kilo bevatten.