Shutterstock
Zebra

Top 5 – Welk dier heeft de langste tanden?

Dieren hebben tanden in allerlei vormen en maten en in verschillende aantallen. Maar welk dier heeft het langste gebit?

1. Narwal

Narwal
© Alamy/Imageselect

Type: Slagtand
Lengte: Tot 3 meter

De narwal heeft twee voortanden. De rechtertand wordt circa 30 cm lang en blijft in de bek, maar de linkertand wordt veel langer en steekt door de bovenlip – vooral bij mannetjes. Volgens de heersende theorie heeft deze tand zenuwen en kan hij onder meer veranderingen in het zoutgehalte van het water waarnemen.

2. Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifanten
© Shutterstock

Type: Slagtanden
Lengte: Tot 2 meter

De slagtanden van de olifant hebben vele nuttige functies. Ze dienen om te graven, dingen op te tillen en voedsel te verzamelen, maar ze beschermen ook de slurf: een belangrijk hulpmiddel bij het drinken en eten.

3. Walrus

Walrus
© Shutterstock

Type: Hoektanden
Lengte: Tot 1 meter

In elke hoek van de bek van de walrus zitten twee slagtanden, die vooral door de mannetjes worden gebruikt wanneer ze vechten om de macht in de groep. Maar de walrus gebruikt zijn tanden ook om zich uit het water op het ijs te hijsen.

4. Nijlpaard

Nijlpaard
© Shutterstock

Type: Hoektanden
Lengte: 50-60 cm

De hoektanden van het nijlpaard dienen als wapen tegen andere nijlpaarden of om andere dieren af te schrikken. De tanden zijn dodelijk. In 2018 werd een Taiwanese toerist doodgebeten door een nijlpaard in Kenia.

5. Hertzwijn

Hertzwijn
© Shutterstock

Type: Hoektanden
Lengte: 40-45 cm

De gedraaide tanden van het hertzwijn zijn waarschijnlijk een statussymbool en een wapen in de strijd tegen andere dieren. De tanden blijven groeien en kunnen uiteindelijk zo lang worden dat ze zich in de schedel van het dier boren.