Wat is het sterkste dier ter wereld?

Welk dier is het sterkst als je het in verhouding tot het gewicht bekijkt?

© Shutterstock

Geen enkel dier kan zoveel gewicht tillen als de Afrikaanse olifant. Maar hoewel het reusachtige zoogdier 9000 kilo kan tillen, moet de olifant zijn meerdere erkennen in de hoornmestkever Onthophagus taurus als je het in verhouding tot het gewicht bekijkt.

De mestkever is maar 10 millimeter, maar kan mestballen verplaatsen die 1141 keer zo zwaar zijn als hijzelf. Dit is hetzelfde als een mannetjesolifant van 5000 kilo die 5705 ton – de helft van de Eiffeltoren – achter zich aan sleept.

Zodra de mestkever zijn zware last in veiligheid heeft gebracht, begraaft hij de mestballen en gebruikt hij ze als voedselbron en om eitjes in te leggen.

Tong schiet met enorme kracht uit de bek

In het dierenrijk wemelt het van de soorten die een haast bovennatuurlijke kracht gebruiken om te duwen, tillen, slepen, springen, bijten of snelle bewegingen te maken.

Zo heeft de zoutwaterkrokodil uit Zuidoost-Azië en Noord-Australië de krachtigste beet ter wereld, vastgesteld op 16.414 newton. Wij bijten met slechts 300 newton.

En volgens het Guinness Book of Records is de salamander Bolitoglossa dofleini het sterkste gewervelde dier – een dier met een ruggengraat.

Als de tong van de salamander uit zijn bek schiet, genereert hij een kracht van circa 18.000 watt per kilo spier. Ter vergelijking: professionele topwielrenners produceren maximaal 20 tot 22 watt per kilo in een sprint.

1141 keer zijn eigen lichaamsgewicht kan het sterkste dier ter wereld, de mestkever Onthophagus taurus, voortslepen.