Shutterstock
Duitse dog

Wat is de grootste hond ter wereld?

De grootste nu levende hond is 103 cm groot. Maar hij is niet de grootste hond ooit gemeten, en behoort ook niet tot het grootste hondenras. Bekijk hier de grootste honden.

De grootste hond ter wereld

Volgens Guinness World Records heet de grootste levende hond ter wereld – in hoogte gemeten – Atlas Seay.

De hond woont in Georgia, VS, met zijn eigenaar Spencer Seay en haar familie. Atlas is een Duitse dog en is wel 1,03 meter groot, van de poten tot het hoogste punt op de rug.

Een hond als Atlas weegt ook behoorlijk wat – wel 102 kilo – en hij is nu zo groot geworden dat hij niet meer in de auto van de familie past.

Atlas mag dan de grootste nu levende hond zijn, hij is niet de grootste hond aller tijden.

Die titel is toebedeeld aan de hond Zeus, die in 2011 door Guinness World Records werd gemeten en 1,11 meter hoog bleek. Zeus overleed helaas in 2014 op vijfjarige leeftijd.

VIDEO: Ontmoet Zeus – de grootste hond ooit:

Zeus woog meer dan 70 kilo en kreeg bijna vijf kilo voer per dag. Hij werd helaas maar vijf jaar oud.

De vijf grootste hondenrassen ter wereld

Hoewel de grootste hond die nu leeft en de grootste hond ooit Duitse dogs zijn, is dat ras over het algemeen niet het grootste hondenras.

Hieronder bekijk je de grootste hondenrassen ter wereld – gemeten naar gemiddelde hoogte, van de poten tot het bovenste gedeelte van de rug.

1. Ierse wolfshond

Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond is gemiddeld genomen het grootste ras ter wereld.

© Shutterstock
  • Gemiddelde hoogte: 86 centimeter

Het grootste hondenras ter wereld is de Ierse wolfshond. Hij staat bekend als zachtaardige reus en is een echte trouwe vriend. Ierse wolfshonden komen – zoals al uit de naam blijkt – uit Ierland, waar ze op wolven moesten jagen en meegingen naar oorlogen.

In een gevecht zal de Ierse wolfshond de tegenstander aanvallen en dwingen van zijn paard af te stappen of een tank te verlaten. Tegenwoordig heeft deze hond een vredig leven, meestal op het platteland, waar veel ruimte is.

2. Pyrenese berghond

Pyrenese berghond

De Pyrenese berghond komt uit het Franse Pyreneeëngebergte, vandaar de naam.

© Shutterstock
  • Gemiddelde hoogte: 81 centimeter

De Pyrenese berghond is niet alleen hoog, maar door zijn vacht ook behoorlijk breed. De Pyrenese berghond werd in de bronstijd gefokt om schapen te beschermen, en daar lijkt hij ook op.

Om een band tussen het hondenras en de schapen te smeden, werden de puppy’s bij de moeder weggehaald en in de schaapskudde geplaatst. Zo ging de Pyrenese berghond de schapen als familie zien – en daarom beschermde hij ze tegen wolven.

Het hondenras is koppig en eigenzinnig omdat hij gefokt is om tijdens het schapenhoeden in de Franse bergen snel beslissingen te nemen. Daarom is het niet makkelijk om een Pyrenese berghond te trainen en leven ze het liefst in een gezin zonder kinderen.

3. Mastiff

Mastiff en een shetlandpony

De mastiff is net zo groot als een pony.

© Shutterstock
  • Gemiddelde hoogte: 80 centimeter

De mastiff is helemaal terug te leiden naar het Romeinse Rijk, waar hij waarschijnlijk door Britse handelslieden naartoe werd gebracht. Het hondenras werd gebruikt als jacht- en waakhond, maar ook voor gewelddadigere doeleinden als vecht- en oorlogshond.

De mastiff dreigde na de Tweede Wereldoorlog uit te sterven omdat hondengevechten verboden werden. Het ras heeft echter een nieuwe bestemming gekregen als familiehond nadat men ontdekte hoe zachtaardig hij eigenlijk is.

4. Duitse dog

Duitse dog

De grootste hond ter wereld is een Duitse dog, maar het is niet het grootste ras.

© Shutterstock
  • Gemiddelde hoogte: 76 centimeter

Deze hond wordt ook wel Deense dog genoemd, maar komt toch echt uit Duitsland, waar het ras in de middeleeuwen werd gefokt als jachthond voor de adel. De Duitse dog werd in het verleden echter ook gebruikt als vechthond.

Het hondenras heeft een gemiddelde hoogte van 76 centimeter, maar sommige honden worden nog veel groter. De Duitse dog heeft het record voor grootste nu levende hond en grootste hond ooit.

Laat je niet afschrikken door de grootte van de hond. Hoewel een Duitse dog er angstaanjagend uit kan zien, is hij heel lief en daarom geschikt als trouwe familiehond.

5. Greyhound

Greyhound

Met zijn kenmerkende bouw is een greyhound makkelijk te herkennen.

© Shutterstock
  • Gemiddelde hoogte: 76 centimeter

De greyhound lijkt meer op een wedstrijdpaard dan op een hond. En dat is geen toeval.

Het hondenras werd namelijk gefokt voor hondenraces, en daarom is de greyhound het snelste hondenras ter wereld, met een snelheid van 70 km/h.

Het greyhoundras bestond al in 4000 v.Chr., zo blijkt uit muurschilderingen met de honden erop. Later werd het hondenras een statussymbool in Groot-Brittannië: jarenlang mocht alleen de elite een greyhound hebben.

Het hondenras is heel geschikt als familiehond en is niet zo actief als je zou denken – hij is eigenlijk best lui.

Maar pas op met andere huisdieren: de greyhound staat erom bekend graag achter katten aan te gaan.

LEES OOK: De 10 grootste steden ter wereld