Shutterstock

Wat als ... we ijsberen invoerden op Antarctica?

De ijsbeer dreigt te verdwijnen als gevolg van het slinkende zee-ijs. Kunnen we de soort redden door hem uit te zetten op Antarctica?

Naarmate het ijs aan de Noordpool smelt, neemt het gevaar toe dat de ijsbeer uitsterft.

Er leven hier nu nog 22.000-31.000 ijsberen, maar volgens een onderzoek zal de soort tegen 2100 vrijwel uitgestorven zijn.

In de zoektocht naar een oplossing is geopperd om het harige witte roofdier naar Antarctica over te plaatsen. Maar dat is geen haalbare kaart.

IJsbeer stort zich op pinguïn

In het noordpoolgebied is de ijsbeer afhankelijk van het zee-ijs om op zeehonden te jagen, die zijn voornaamste prooi vormen. Op Antarctica zijn zee-ijs en zeehonden voorhanden, maar de ijsbeer zou waarschijnlijk op andere prooien afgaan.

Zo zouden pinguïns een makkelijke prooi zijn. Op dit moment hebben pinguïns geen natuurlijke vijanden op het land (afgezien van enkele roofvogels, die weleens een ei of kuiken weggrissen), waardoor het nooit nodig is geweest om te evolueren tot behendige landdieren.

De ijsberen zouden gedijen bij de overvloed aan weerloze pinguïns. Maar niet voor lang, want dit gaat ten koste van het huidige ecosysteem.

IJsbeer zou pinguïn uitroeien

Op Antarctica zouden ijsberen alle pinguïns verorberen en daarmee de bestaande voedselketen verstoren.

© Shutterstock

1. Buffet voor de ijsbeer

Als we ijsberen zouden invoeren op Antarctica, zouden ze waarschijnlijk al snel niet meer op zeehonden jagen maar zich richten op de kolonies hulpeloze pinguïns op het land.

© Shutterstock

2. Ondergang van de pinguïn

Pinguïns zijn te onhandig en traag om aan een groot landroofdier te kunnen ontkomen. De ijsberen dunnen de populatie uit en de pinguïn zou al vrij snel worden uitgeroeid.

© Shutterstock

3. Andere roofdieren verhongeren

De pinguïn is een belangrijke schakel in de voedselketen van de zee. Zonder pinguïns zou het aantal kleine visjes en inktvissen stijgen, terwijl zeeluipaarden, orka’s en haaien moeilijker aan voedsel komen.

Als alle pinguïns op zijn, zit de ijsbeer weer zonder voedsel. IJsberen uitzetten op Antarctica is dus een kortetermijnoplossing die op den duur meer problemen creëert.

Daarom moeten we ons volgens de meeste experts richten op het herstellen van de huidige habitat van de ijsbeer aan de Noordpool.