Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Was de orka ooit een landdier?

De oudste oerwalvis, Pakicetus, geldt als de stamvader van de orka, hoewel hij niet in het water leefde en zelfs niet kon zwemmen.

Shutterstock

De voorouders van orka’s – en de andere walvissen – waren geen zeedieren, maar leefden op het land en hadden vier poten.

De oudste oerwalvis, Pakicetus, leefde 50 miljoen jaar terug langs rivieren en zoetwatermeren in Noord-India en de noordkust van de Tethyszee in het huidige Pakistan.

Het dier was een vleeseter, zo groot als een wolf, en had lange, dunne poten met hoeven eraan. De Pakicetus bracht veel tijd op laag water door, waar hij voedsel zocht.

De Pakicetus geldt als stamouder van de walvis door zijn speciale slaapbot, dat vandaag de dag alleen bij walvissen voorkomt.

De stamvader van de walvis leek op een wolf en kon niet zwemmen. Mettertijd nam de Pakicetus het natte element echter in.

© Roman Uchytel

Aan fossielen is te zien dat de ogen boven op de kop zaten, net als bij krokodillen en nijlpaarden, en dat betekent dat het dier over het water uit kon kijken, zelfs als hij er tot aan schofthoogte in lag.

Waarschijnlijk kon de oerwalvis niet zwemmen, maar na een paar miljoen jaar groeide hij uit tot amfibie, dat dus zowel op het land als in het water leefde. Zijn staart was lang, maar had niet de staartvin van de huidige walvissen, en het oerdier peddelde waarschijnlijk met zijn poten.

Lees ook:

Dieren

Zijn alle honden familie van de wolf?

1 minuut
Walvissen

Orka's vallen een school potvissen aan

0 minuten
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insecten

Je kunt doodgaan aan een wespensteek

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg