Waarom zijn er geen groene zoogdieren?

Er zijn veel groene amfibieën en reptielen, omdat de kleur camouflage biedt. Maar waarom zijn er geen groene zoogdieren?

Bruine beer
© Shutterstock

De klasse van de zoogdieren bezet een groot deel van het leefgebied op aarde, maar groene vachten hebben ze niet. Een groene kleurstof of pigment was dus geen evolutionaire noodzaak voor ze.

Hun vacht bevat de pigmenten eumelanine, dat zwart of bruin haar oplevert, en pheomelanine, dat geel of rood-oranje haar oplevert.

Groen heeft geen zin voor zoogdieren

De kleuren zijn gunstig voor kleine zoogdieren als muizen, omdat ze op de grond of tussen dorre bladeren leven.

Hier zorgen grijs- en bruintinten voor de camouflage.

Grotere zoogdieren als herten zijn ook bruinachtig. Hun ergste vijanden zijn roofdieren als wolven en leeuwen, die een dichromatisch zicht hebben en meestal geen rood en groen zien.

Daarom kan een hert in het bos verborgen blijven voor roofdieren, al heeft het niet dezelfde kleur als de bladeren.

In 1991 zag wiskundige Adrian Bowyer van de universiteit van Bath echter een andere optie: ‘Misschien zijn er wel groene schapen en heeft niemand ze opgemerkt.’

Algen geven groene gloed

Groene luiaard
© Shutterstock

1. De vacht van de zes soorten luiaards ziet er weliswaar groenig uit, maar niet door een pigment dat ze zelf hebben ontwikkeld. De kleur komt van de groene alg Trichophilus welckeri.

Groene slang
© Shutterstock

2. Anders dan zoogdieren beschikken reptielen over een sterk groen pigment, zoals de groene boompython. Zijn jongen zijn echter geel, goudkleurig of oranje.