Waarom migreren de rode krabben op Kersteiland?

Eén keer per jaar trekken de rode krabben op Kersteiland naar de zee – en weer terug. Waarom?

Krabbe fra juleøen

Rode krabben migreren om te jongen

Op Kersteiland in de Indische Oceaan leven circa 120 miljoen landkrabben, die eens per jaar massaal het oerwoud verlaten en naar zee trekken om te paren.

Hun trek van land naar zee vindt plaats van oktober tot december, als de regentijd begint. De lucht is dan vochtig, wat de ideale omstandigheden creëert voor de vijf tot zeven dagen lange tocht. De krabben paren in kuiltjes op het strand, en terwijl de mannetjes terugkeren naar het bos, leggen de vrouwtjes eieren.

Landkrabben leggen eieren in zee

De vrouwtjes leggen hun eieren in zee wanneer het verschil tussen vloed en eb het kleinst is en het voor hen het veiligst is om naar het water te kruipen en hun eieren aan de zee toe te vertrouwen. De eieren komen bij contact met het water meteen uit, en na een maand in zee kruipen de krabben het land op en maken ze de negen dagen lange reis naar het regenwoud.

Tijdens de migratie van de rode krabben worden verschillende wegen op het eiland afgesloten, opdat niet al te veel krabben worden doodgereden.

Bekijk de grote trek van de krabben

Ga mee naar de wereld van de rode krabben, Kersteiland ten zuiden van Indonesië, en kom er meteen achter hoe het eiland zijn naam kreeg.