Shutterstock
Hund i regn

Waarom stinken natte honden?

Je hond kan er niks aan doen dat hij stinkt als hij nat is. De boosdoeners zijn ongenode gasten in zijn vacht.

Hondenbaasjes weten het maar al te goed – natte honden stinken.

Of de vacht nu nat wordt door een wandeling in de stromende regen, een duik in zee of een douche, de hond geeft een kenmerkende, vieze geur af.

De stank komt van micro-organismen die op de huid en in de vacht van de hond leven en die stinkende, vluchtige stoffen produceren.

Normaal blijven de stoffen in de vacht zitten, waardoor de geur van droge hond lang niet zo sterk is. Maar als de vacht doorweekt raakt, wordt de geur scherper en doordringender.

Waterdamp geeft stank vrij spel

Als de natte vacht droogt en het water verdampt, belanden de geurstoffen in de lucht. Piepkleine druppeltjes in de damp houden de stoffen gevangen, waardoor ze meer verspreid worden en langer in de lucht blijven dan in droge lucht.

Vocht verhoogt ook de activiteit van micro-organismen als bacteriën en gistcellen. Ze vermenigvuldigen zich sneller in de natte vacht, en dan zijn er dus nog meer micro-organismen om geurstoffen te produceren.

De eenvoudige remedie tegen de stank van een natte hond is daarom de vacht snel en goed droogmaken. Want hoe langer de vacht vochtig blijft, hoe langer de hond met een onaangename geur zal rondlopen.