Shutterstock
Spinnende kat

Waarom spinnen katten?

Als je een kat aait, zal hij vaak de strottenhoofdspieren rond de stembanden aanspannen, waardoor hij gaat snorren als hij ademhaalt. Maar al weten we hoe een kat spint, de antwoorden op de vraag waarom lopen uiteen.

Katten spinnen om te communiceren met andere katten, maar ook met mensen. Dat doen ze vooral als je ze aait op een plek die ze prettig vinden.

Verder snorren katten als ze door een andere kat worden gewassen, of tijdens het eten. Dat laatste is waarschijnlijk een overblijfsel uit de begintijd van de kat, toen de moeder haar kittens opspoorde via het snorren en ze liet drinken.

In al deze situaties is de boodschap dezelfde: Blijf doen wat je doet!

Spingeluid komt uit de keel

Het spinnen van de kat ontstaat wanneer spieren in het strottenhoofd, vergelijkbaar met onze stembanden, met snelle tussenpozen samentrekken en ontspannen, waarbij ze naar binnen en naar buiten trillen.

Als de kat dan ademhaalt, stroomt de lucht langs de trillende spieren. De trillingen brengen de lucht in beweging en creëren de geluidsgolven die wij kennen als het zoemende snorgeluid.

Niet alleen katten spinnen

Katten spinnen door trillende spieren in hun keel, maar het zijn niet de enige dieren die dat kunnen.

Snorfunctie van de kat
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Spieren beïnvloeden de lucht

De spieren in de keel van de kat trekken zich met snelle tussenpozen samen, waardoor een grommend geluid ontstaat. Katten spinnen vooral om aan te geven dat ze tevreden zijn.

Genetkat
© Shutterstock

De jongen van de genetkat spinnen (jongen willen aandacht)

De genetkat ziet eruit als een huiskat, maar is een civetkat. De jongen spinnen in hun eerste levensweek om de aandacht van hun moeder te krijgen.

Mannetjesgorilla
© Shutterstock

Voedsel triggert snorren (zoemend geluid)

Gorilla’s, vooral oudere mannetjes, maken geluiden die lijken op spinnen als ze eten. Je hoort het vaak wanneer de maaltijd bloemen en zaden bevat.

Het snorgeluid treedt niet alleen op wanneer een kat tevreden is, maar ook in heel andere situaties – bijvoorbeeld wanneer de kat nerveus, angstig of gestresst is als een hond achter hem aan heeft gezeten.

Een theorie over het snorren is dat het rustgevend kan zijn voor katten.

Snorren kan helend werken

In 2001 ging de dierengeluidsonderzoeker Elizabeth von Muggenthaler na of katten zichzelf in stressvolle situaties konden genezen door te spinnen.

Ze bestudeerde 44 katten, jachtluipaarden, poema’s en andere katachtigen en ontdekte dat de frequenties van snorgeluiden overeenkomen met die van geluiden en trillingen die onder meer worden gebruikt om spierpijn te verlichten en de botgroei bij de mens te bevorderen.