Katten spinnen om te communiceren met andere katten, maar ook met mensen. Dat doen ze vooral als je ze aait op een plek die ze prettig vinden.
Verder snorren katten als ze door een andere kat worden gewassen, of tijdens het eten. Dat laatste is waarschijnlijk een overblijfsel uit de begintijd van de kat, toen de moeder haar kittens opspoorde via het snorren en ze liet drinken.
In al deze situaties is de boodschap dezelfde: Blijf doen wat je doet!
Spingeluid komt uit de keel
Het spinnen van de kat ontstaat wanneer spieren in het strottenhoofd, vergelijkbaar met onze stembanden, met snelle tussenpozen samentrekken en ontspannen, waarbij ze naar binnen en naar buiten trillen.
Als de kat dan ademhaalt, stroomt de lucht langs de trillende spieren. De trillingen brengen de lucht in beweging en creëren de geluidsgolven die wij kennen als het zoemende snorgeluid.
Het snorgeluid treedt niet alleen op wanneer een kat tevreden is, maar ook in heel andere situaties – bijvoorbeeld wanneer de kat nerveus, angstig of gestresst is als een hond achter hem aan heeft gezeten.
Een theorie over het snorren is dat het rustgevend kan zijn voor katten.
Snorren kan helend werken
In 2001 ging de dierengeluidsonderzoeker Elizabeth von Muggenthaler na of katten zichzelf in stressvolle situaties konden genezen door te spinnen.
Ze bestudeerde 44 katten, jachtluipaarden, poema’s en andere katachtigen en ontdekte dat de frequenties van snorgeluiden overeenkomen met die van geluiden en trillingen die onder meer worden gebruikt om spierpijn te verlichten en de botgroei bij de mens te bevorderen.