Shutterstock
Hund ruller sig i noget

Waarom rollen honden zo graag in viezigheid?

Mijn hond rolt in hertenpoep, dode vissen en gedumpte frituurolie. Waarom doet hij dat?

De bekende verklaring voor honden die in stinkende dingen rollen is dat ze hun eigen roofdiergeur proberen te maskeren. Het idee is dat honden – of eigenlijk hun wolvenvoorouders – op die manier dichter bij hun prooi kunnen komen, zonder dat hun geur ze verraadt.

Honden rollen in alles, van aas tot vergif

En de lijst van vieze dingen om in te rollen is lang. Denk bijvoorbeeld aan ontlasting, braaksel, vers of rot vlees, urine, as, ingewanden, bereid voedsel en zelfs insectengif.

Het principe achter deze geurcamouflage is nog steeds een geaccepteerde theorie, maar in 2017 dook er een onderzoek op over vossen dat de theorie deed wankelen.

Geur zorgt voor poemavermomming

Amerikaanse onderzoekers observeerden poema’s in de Californische bergen met wildcamera’s. Ze filmden onder meer hoe de poema’s – net als huiskatten – hun geur achterlieten op steen en boomstammen.

Tot verbazing van de onderzoekers bleek ook dat grijze vossen zich het liefst meteen daarna ook tegen die plekken wreven. Verder onderzoek liet zien dat de vossen dit waarschijnlijk niet doen om hun eigen geur af te geven, maar om die van de poema’s te stelen.

De onderzoekers vermoeden dat de poemageur grotere roofdieren afschrikt die op de grijze vossen willen jagen. In de bergen van Californië is dat bijvoorbeeld de coyote.