Shutterstock

Waarom kwispelen honden?

Honden geven hun gemoedstoestand aan met hun staart, net als wij ons gezicht gebruiken om anderen te laten weten hoe de vlag erbij hangt. En nu zijn onderzoekers erachter wat het betekent als een hond kwispelt.

De staart van een hond heeft twee hoofdfuncties. De eerste is evenwicht: hij helpt de hond om in balans te blijven tijdens het rennen en springen.

Als het dier bijvoorbeeld opeens van richting wil veranderen, gebruikt het zijn staart als een soort contragewicht om zijn achterlijf mee te draaien.

De tweede functie is communicatie. De staart geeft de gemoedstoestand van de hond aan, net zoals wij met gezichtsuitdrukkingen overbrengen hoe we ons voelen.

Veel mensen denken dat een kwispelende hond altijd blij is, maar onderzoekers hebben ontdekt dat het niet zo simpel ligt.

© Cecilie Willaume Faartoft

Onderzoekers hebben inmiddels veel signalen van de hond ontcijferd en weten dat kwispelen niet altijd positief hoeft te zijn.

Als een hond bijvoorbeeld zijn staart vooral naar links zwaait, wil dat zeggen dat hij bang of boos is. Kwispelt hij echter voornamelijk naar de rechterkant, dan is hij blij.