Waardoor verschillen de pupillen van dieren zo veel?

De pupillen van mensen zijn rond, maar gespecialiseerde dierenogen hebben soms een ovale of zelfs u-vormige pupil, afhankelijk van de habitat en de plaats in de voedselketen.

Pupillen

De ‘parelketting’ van de gekko is camouflerend en laat de juiste hoeveelheid licht door.

© Shutterstock

Alle pupillen hebben een simpele functie gemeen: ze regelen hoeveel licht er in het oog komt en zorgen zo voor een scherp beeld.

Maar in de dierenwereld komen ze in alle soorten en maten voor, afhankelijk van de omgeving en de plaats in de voedselketen.

De verticale pupil - Voor de jacht

© Shutterstock

De verticale pupil is rond als hij volledig verwijd is, maar kan zich samentrekken tot een smalle, verticale spleet, zoals bij een kat.

Deze pupillen zijn zeer geschikt voor roofdieren: dankzij de vorm kan het oog beter scherpstellen en worden afleidingen aan de zijkanten weggefilterd.

Vraag jij je ook voortdurend af hoe de wereld om je heen werkt? De wetenschap beantwoordt grote en kleine vragen in elk nummer van Wetenschap in Beeld!

Horizontale pupillen - Op de uitkijk

© Shutterstock

Horizontale pupillen geven anders dan verticale een breed overzicht en komen dan ook vooral bij prooidieren voor.

De ovale vorm levert een zeer breed gezichtsveld op waarin bewegingen opvallen, wat de kans verhoogt om een roofdier op tijd waar te nemen.

De ronde pupil - Allround

© Shutterstock

De ronde pupil is de eenvoudigste, maar doet het goed bij mensen, vogels en honden, die hun gezichtsvermogen aan zeer uiteenlopende lichtomstandigheden moeten kunnen aanpassen.

Alternatieve pupillen - Specifiek

© Shutterstock

Alternatieve pupillen ontstaan in bepaalde omgevingen.

De u-vormige pupil van de inktvis reguleert de lichtinval mogelijk in verschillende hoeken, zodat het licht overal gelijk is.