Waar zijn de witte hondendrollen gebleven?

Toen ik klein was, lagen er vaak witte, brokkelige hondendrollen aan de kant van de weg. Waar zijn die gebleven?

© Shutterstock

Krijtwit en uitgedroogd. Zo zagen hondendrollen er vroeger vaak uit.

Nu zie je zelden witte hondenpoep, en de verklaring is simpelweg dat het dieet van honden is veranderd.

De bleke poep die je in de jaren 1970 tot en met 1990 op grasveldjes en stoepen zag, was zo licht door het calciumgehalte van hondenvoer. In die tijd werd er heel veel beendermeel, een goedkoop vulmiddel dat rijk is aan calcium, aan het voer toegevoegd.

Calcium is een belangrijke voedingsstof, maar het lichaam heeft er niet oneindig veel van nodig. Te veel calcium in het bloed kan leiden tot nierstenen, osteoporose en hartproblemen. Daarom stopt het lichaam met de opname van het mineraal als het genoeg is.

Het teveel aan calcium dat honden met het beendermeel binnenkregen, ging daarom door hun darmen heen en weer naar buiten.

Zon bakte drollen droog

Als de versgebakken en vochtige hondenuitwerpselen in de zon waren gedroogd en afgebroken, bleven alleen de harde calciummineralen over, wat resulteerde in de gebarsten witte brokken die je vóór de millenniumwisseling vaak op straat zag.

Tegenwoordig zie je zelden witte hondenpoep doordat hondenvoer minder beendermeel bevat. In plaats daarvan is het voer nu rijker aan vezels, wat heeft geleid tot gezondere hondenpoep – en, nog belangrijker, gezondere honden.