dierenrijk topfoto

7 feiten: Zo bizar is seks in het dierenrijk

Ze plegen zelfmoord, castreren zichzelf en prikken elkaar in de ogen. Seks in het dierenrijk kan levensgevaarlijk zijn, en mensenseks is maar saai als je het met dierenseks vergelijkt.

Je hoeft niet heel erg je best te doen om met wat creatieve zoekopdrachten in Google vrij bizarre varianten van het menselijke paringsritueel aan te treffen.

Maar vergeleken bij seks in het dierenrijk is mensenseks maar saai.

Dit zijn een paar bizarre voorbeelden van wat dieren zoal onder romantiek verstaan.

1. Spinnen castreren zichzelf voor seks

© Lenny Vincent

'Liefde vergt offers', hoor je weleens, maar spinnen van het geslacht Tidarren nemen dat wel heel letterlijk .

Het vrouwtje is maar liefst honderd keer zo groot als het mannetje. Het mannetje beschikt dan wel weer over twee enorme penissen – de zogeheten palpen – die zo'n 20 procent van zijn lichaamsgewicht vormen.

Het kost dan ook een hoop energie om die organen mee te slepen, en om van die last af te zijn amputeert de mannetjesspin een van zijn palpen vlak voordat hij geslachtsrijp wordt. Hij rukt het orgaan gewoon uit zijn eigen lijf terwijl het vastzit in een zelfgesponnen web.

Zo kan hij zich 44 procent sneller voortbewegen en 63 procent meer tijd besteden aan de zoektocht naar een vrouwtje dat met hem wil paren.

De tweede palp raakt de mannetjesspin vaak kwijt tijdens de daad. Het orgaan blijft achter in het vrouwtje, zodat het haar nog urenlang kan bevruchten.

2. Zelfmoord voor seks

© Alvesgaspar

Bij de spinnensoort Araneus pallidus, een naaste verwant van de kruisspin, is de dood van het mannetje een vast onderdeel van het liefdesspel. Tijdens de paring houdt het vrouwtje haar kop omlaag en hangt het achterlijf van het mannetje vlak bij haar giftige kaken.

Vervolgens bijt ze hem dood en begint ze hem op te eten terwijl het paringsritueel nog doorgaat.

Als ze dat niet zou doen, zou het mannetje uit haar lichaam glijden en zijn taak niet kunnen volbrengen.

3. Papa is de baas

© Creative Commons

Voor veel vrouwtjes in het dierenrijk is een orgasme niet vanzelfsprekend. Bij de Japanse makaak bepaalt de sociale status voor een groot deel hoe vaak vrouwtjes een orgasme krijgen tijdens de paring.

Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift [blijkt dat het grootste aantal orgasmen voorkomt bij paren waarvan het mannetje een hoge status heeft en het vrouwtje een lage.

Vrouwtjes die een hoge status hebben en het doen met een mannetje van beneden hun stand, hebben daarentegen de minste orgasmen.

4. Pseudo-penis

De vrouwtjesolifant moet 'toestemming' geven door haar pseudo-penis terug te trekken voordat het mannetje haar kan penetreren. Ja, dat heb je goed gelezen.

© Pixabay

Olifanten horen met hyena's bij een klein groepje zoogdieren waarbij het vrouwtje een lange clitoris heeft die veel weg heeft van een penis. Het orgaan wordt een pseudo-penis genoemd en maakt het onmogelijk om het geslacht van een olifant vast te stellen door alleen naar de geslachtsorganen te kijken.

De vrouwtjesolifant moet haar pseudo-penis terugtrekken voordat het mannetje haar kan penetreren – alsof je een sok binnenstebuiten keert.

5. Ik red mezelf wel

© Fir0002/Flagstaffotos

'Ik ben helemaal klaar met mannen' hoor je regelmatig in Amerikaanse films of van vriendinnen die wat pech hebben gehad bij het daten. De waterjuffer, die tot de orde van de libellen behoort, kan erover meepraten.

De vrouwtjes hebben een orgaan dat al het zaad dat ze haar hele vruchtbare leven lang nodig heeft opslaat. Ze hoeft maar een of twee keer te paren.

6. Heb je een condoom bij je?

Chlamydia vormt een bedreiging voor de Australische koala's.

© Shutterstock

Geslachtsziekten zijn niet voorbehouden aan mensen, en zelfs de schattigste diertjes kunnen er last van krijgen.

Vraag het maar aan een koala. Duizenden van deze Australische nationale symbolen kampen met een variant van chlamydia, die een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de soort.

Het goede nieuws is echter dat een nieuwe behandeling binnenkort verlichting kan geven.

7. Mr. Grey go home

Hier zie je hoe het mannetje van de schaatsenrijder het vrouwtje met zijn voelsprieten vasthoudt.

Mannetjes die moeite hebben een paringsbereid vrouwtje te vinden, nemen soms hun toevlucht tot drastische maatregelen.

Zo heeft het schaatsenrijdermannetje een paar voelsprieten ontwikkeld die hij in de ogen van het vrouwtje steekt om te voorkomen dat ze er ervandoor gaat.