De eerste fossielen zijn al in 1996 blootgelegd in de regio Xinjiang in Noord-China, maar toen wisten onderzoekers nog niet waar ze naar keken.
Ze dachten eerst een verre verwant van koeien of schapen te hebben gevonden, maar na meer vondsten en CT-scans concludeerden ze dat dit zoogdier familie is van de giraf.
Een schaap met extreme nekwervels
De soort leefde ruim 17 miljoen jaar geleden en is Discokeryx xiezhi gedoopt naar een mythisch wezen met één hoorn uit China.
Anders dan de giraffen van nu had Discokeryx xiezhi een korte nek, en op zijn kop had hij een harde plaat met een uitsteeksel waarmee hij andere mannetjes bewerkte in de strijd om een vrouwtje.
Deze minigiraf was zo groot als een schaap. Het is dan ook opvallend dat zijn schedel wel 2,5 centimeter dik kon worden, waardoor zijn kop een ideaal wapen was om mee te vechten.
Bovendien waren de nekwervels zeer krachtig, waardoor Discokeryx xiezhi de kopstoten van zijn tegenstander kon opvangen.
Sterker nog, de gewrichten tussen het hoofd en de nek en tussen de nekwervels zijn de meest complexe die ooit bij een zoogdier zijn waargenomen.
Lange nek na 2 miljoen jaar kopstoten uitdelen
Toen Discokeryx xiezhi op aarde rondliep, was het warm en waren er dichte bossen, maar in Xinjiang, waar de soort voorkwam, was het droger en kaler.
Na een analyse van het tandglazuur van Discokeryx xiezhi ontdekten de onderzoekers dat de minigiraf op open grasvlakten leefde en migreerde met de seizoenswisselingen. Omdat er relatief weinig voedsel was, was de strijd om overleving en voortplanting heviger, waardoor de gevechten tussen mannetjes feller werden.
Zoiets overkwam ook de giraf die we nu kennen. Zo’n 7 miljoen jaar geleden veranderde het klimaat in Oost-Afrika en maakten bossen plaats voor gras.
Discokeryx xiezhi stierf uit, maar de moderne giraf bleef zijn lange nek ontwikkelen door kopstoten uit te delen in de strijd om vrouwtjes.
Door al die gevechten en de overdracht van DNA op het nageslacht evolueerde de giraf de lange nek waar we nu zo vertrouwd mee zijn.
Een bijkomend effect was dat de giraf ook voedsel uit hoge bomen kon halen, zo stellen de onderzoekers.
De strijd om voedsel was echter niet de drijvende kracht achter de lange nek. Dat was seks.