Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Trekvogels vliegen in de winter naar het zuiden

Daarom trekken vogels weg

Trekvogels vliegen elke zomer naar het noorden en elke winter naar het zuiden. En voor sommige vogels kan die vlucht wel 80.000 kilometer bedragen. Maar al dat reizen is de moeite waard, want anders zouden de vogels maar moeilijk kunnen overleven.

Shutterstock

Trekvogels zoeken voedsel en nestplaatsen

Trekvogels leggen vaak duizenden kilometers per jaar af. Ze gaan net als veel andere dieren op zoek naar plekken waar ze betere kansen hebben om te nestelen en voedsel te vinden, of waar het klimaat dat seizoen prettiger is.

Doordat ze kunnen vliegen, zijn vogels natuurlijk heel mobiel, en kunnen ze beter gebruikmaken van de seizoenswisseling.

De noordse stern is een extreme trekvogel

De meest extreme vogeltrek heeft de noordse stern, die onder meer van visjes in de zee leeft. Hij nestelt in de Arctische zomer en vliegt daarna verder de wereld over naar Antarctica om voedsel te zoeken. Per jaar legt hij zo’n 80.000 kilometer in de lucht af.

Noordse sternen bij het water

Je kunt de noordse stern herkennen aan zijn zwartje kap en rode snavel.

© Shutterstock

De winter is zwaar voor sommige vogels

De trekvogels die in het voorjaar naar het noorden vliegen, zoals zwaluwen, hebben in het warmere Europa of in Afrika overwinterd en willen daarna gebruikmaken van de rijke, zomerse traktatie van insecten. In de warme landen is er ’s zomers niet genoeg voedsel om de jongen mee groot te brengen, omdat het er te droog is. In de nazomer of herfst gaan ze weer naar het zuiden omdat ze niet toegerust zijn voor een strenge winter.

Vogels trekken vanwege grote seizoensverschillen

Een vuistregel: hoe groter het verschil tussen zomer en winter in een gebied is, des te meer trekvogels er zijn. Zo is de spreeuw in het noorden een trekvogel maar een standvogel in Engeland, waar de winters milder zijn.

Anders dan een trekvogel blijft een standvogel het hele jaar door in één gebied.

In de poolstreken zijn alle vogels trekvogels, en in het tropisch regenwoud zijn alle vogels standvogels, omdat het voedselaanbod het hele jaar vrij constant is.

Lees ook:

Blinking owl
Vogels

Vogels: Hoe knipperen vogels?

0 minuten
Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.
Vogels

’s Werelds grootste vogel is nu nog groter

1 minuut
Parrots
Vogels

Waardoor hebben vogels kleur?

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg