Waarom staan flamingo's het liefst op één poot?

Wat is de reden dat flamingo's vaak op één poot staan? En hoe blijven ze al die tijd in evenwicht?

En flamingo på et ben

Een flamingo blijft warm door op één poot te staan

Flamingo‘s kunnen net als veel andere vogels heel lang op één poot blijven staan. Sommige soorten slapen zelfs in die houding. Er zijn twee redenen dat flamingo’s op één poot staan: om de andere poot wat rust te gunnen, en om de lichaamstemperatuur te reguleren.

Als het koud is, verliezen de vogels veel warmte via hun lange, dunne poten, vooral als ze in het water staan. Door één poot op te trekken beperken ze het warmteverlies. Flamingo’s zijn dan ook geneigd om bij koud weer vaker op één poot te staan dan bij warm weer.

Gewricht gaat op slot om evenwicht te bewaren

De vogels kunnen het gewricht in hun poten ‘op slot zetten’, waardoor ze volkomen stabiel staan. Zo blijven ze zelfs in evenwicht als ze staan te slapen.

Flamingo is niet het enige dier met een rare slaaphouding

Veel dieren ontspannen of slapen in merkwaardige houdingen. Voor ons mensen ziet dat er soms pijnlijk of ongemakkelijk uit, maar het lichaam van het dier is erop gebouwd.

? PAARDEN: Paarden zetten de gewrichten in hun benen vast om staand te kunnen slapen.

? VLEERMUIZEN: De pezen in poten en voeten van een vleermuis worden aangetrokken door het gewicht van het dier als het op z’n kop hangt. Het kost een vleermuis dan ook geen inspanning om zich vast te houden.

? LUIAARDS: De lange klauwen van de luiaard vormen een natuurlijke haak. Het dier heeft geen kracht nodig om in de boomtakken te hangen – dat gaat helemaal vanzelf.