Hoe knipperen vogels?

Is het waar dat vogels anders met hun ogen knipperen dan mensen?

Blinking owl

Vogels zijn de gewervelde dieren met de beste ogen, en dat hebben ze mede te danken aan de manier waarop ze knipperen.

Net als wij sluiten vogels hun ogen met twee oogleden. Deze oogleden gebruiken ze meestal alleen als ze slapen. Als vogels met hun ogen moeten knipperen, gebruiken ze echter hun knipvlies. Dat is een soort elastisch membraan dat onder het ooglid zit en er vanaf de zijkant overheen wordt getrokken.

Het knipvlies zorgt ervoor dat het hoornvlies schoon en vochtig blijft. Dit vlies smeert en onderhoudt het hoornvlies met behulp van een klierafscheiding, waardoor de optische eigenschappen altijd optimaal zijn.

Het knipvlies is vaak doorzichtig, waardoor een vogel ook kan blijven kijken als het voor het oog zit. Biologen menen dat dit goed van pas komt als vogels vliegen en in het water duiken. In de lucht voorkomt het vlies dat het oog uitdroogt en in het water beschermt het onder meer tegen het zout.

Scherper zicht met tweede ooglid

Vogels hebben extreem goede ogen. Ze hebben dan ook veel meer zenuwcellen in het oog dan wij. Dat ze zo goed kunnen zien, komt ook doordat ze behalve hun oogleden een knipvlies hebben, dat over het hoornvlies knippert om het te bevochtigen en schoon te maken.