Ørn napper drone

Politie zet roofvogels in

Vanwege de dreiging van vijandelijke drones zet de Nederlandse politie een ongebruikelijk wapen in. Het is niet bepaald hightech – maar wel effectief.

20 september 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

De politie heeft een video op internet gezet waarin te zien is hoe een speciaal getrainde arend een gefingeerde terreurdrone onderschept en onschadelijk maakt.

Het is het resultaat van maanden training van zowel vogels als mankracht. De politie is nu klaar om arenden in te zetten in de strijd tegen vijandelijke drones.

De video laat slechts een demonstratie zien, maar de werkelijkheid is niet ver weg. Want niet alleen hoogtechnologische legereenheden kunnen drones gebruiken. Veiligheidsexperts voorspellen dat terroristen en criminelen drones zullen gaan inzetten als wapen.

Aanval van boven

Daarom bereiden veiligheidsdiensten over de hele wereld zich voor op droneaanvallen. Maar de Nederlandse oplossing is met afstand de meest laagtechnologische.

In eerste instantie komen de speciaal getrainde roofvogels van het bedrijf Guard From Above uit Den Haag, dat het concept heeft ontwikkeld.

100 vogelbegeleiders

De politie heeft vijf maanden geleden echter zelf vier jonge Amerikaanse zeearenden aangeschaft, die zullen worden getraind.

De vier jongen zijn nog maar het begin. De politie wil 100 agenten opleiden tot vogelbegeleider.

Dierenrechtenactivisten hebben kritiek geuit op het project en vragen zich af of de propeller van de drones de klauwen van de roofvogels niet zal beschadigen.

Dat blijkt echter geen probleem te zijn met de relatief kleine drones, die algemeen verkrijgbaar zijn in de winkel.

De klauwen van arenden worden van nature beschermd door een sterke, geschubde huid. Niettemin is de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO bezig met de ontwikkeling van een 'klauwbeschermer', zodat de dieren ook veilig grotere drones kunnen onderscheppen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: