Waarom is vogelpoep wit?

Waarom is vogelpoep wit, terwijl de poep van andere dieren bruin is?

Hvorfor er fugleklatter hvide?

Vogelpoep is meestal groen of bruin met een witte klodder. Het donkere deel van de poep komt overeen met de ontlasting van zoogdieren, en het witte deel is een soort urine.

Vogels 'plassen' dus een dikke brij van urinestoffen uit. In poedervorm zijn urinestoffen wit, en daardoor is de urinebrij ook wit.

Vogelpoep is urine én ontlasting

Zoogdieren scheiden hun urine en ontlasting apart uit, maar bij vogels komen ze uit dezelfde darmopening, de cloaca. Vogels hebben geen blaas, want die zou ze extra gewicht opleveren en dat is in de lucht niet handig. Het spijsverteringsstelsel van vogels is, anders dan dat van zoogdieren, geschikt om zo min mogelijk vocht uit te scheiden bij het poepen.

Reptielen hebben hetzelfde systeem als vogels om van hun afvalstoffen af te komen. Veel reptielen leven in warme, droge streken en moeten met weinig water zien te overleven.

Sommige roofdieren en aaseters hebben ook witte poep, zoals de Tasmaanse duivel. Vaak komt dat doordat het dier veel botten eet.

Voedsel bepaalt de kleur van feces

Gans poept groen:

De grauwe gans eet gras en verteert het voedsel snel. Zijn poep is groen doordat veel vezels onverteerbaar zijn.

Beer poept rood:

Dieren die voedsel met veel rode kleurstoffen eten, bessen bijvoorbeeld, hebben rode ontlasting, zoals de bruine beer.

Van vogelpoep naar mensenpoep

Nu weet je meer over wat er uit de anus, pardon: de cloaca, van vogels komt. Maar wil je ook je toilettaire kennis over de mens vergroten? Klik dan op de downloadlink om ons overzicht te bekijken.