Klopt het dat eksters glimmende dingen stelen?

De ekster heeft de naam een dief te zijn, maar is dat imago wel terecht?

Magpie

Sleutels, munten en juwelen zouden voor eksters onweerstaanbaar zijn. Maar alles duidt erop dat zijn vermeende voorliefde voor glimmende dingen in de categorie broodjeaapverhalen valt.

Ekster verstopt gewoon voedsel

Bij geen enkel gedegen onderzoek is gebleken dat eksters erg van glimmende dingen houden. In het boek The Magpies stelt de bioloog Tim Birkhead vast dat de ekster in de vrije natuur niets anders dan voedsel verdonkeremaant en verstopt.

De reden dat de ekster beschouwd wordt als gauwdief is waarschijnlijk dat hij vroeger vaak in de clinch lag met de bevolking op het platteland. Daar pikten de eksters vruchten uit fruitbomen en jatten ze voedsel, eieren en soms zelfs kuikentjes uit open kippenrennen.

Handige verzamelaar

Een andere oorzaak van zijn slechte reputatie is mogelijk dat de ekster in de natuur een handige verzamelaar is. Hij gaat bijvoorbeeld uitgebreid op zoek naar takjes voor zijn overdekte en zeer kunstzinnige nest, dat hij bekleedt met doornentakken om roofvogels op afstand te houden. Ornithologen hebben nesten uit elkaar gehaald om de takjes te tellen, en 1500 is geen uitzondering. De vogels voeren hun nest bovendien met zacht materiaal, zoals haren van zoogdieren en mos – maar niet met gestolen goed.